Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Żurek 

dodano: 13 Lutego 2013r.

Dotychczasowo żurek robiłam na gotowym, kupnym zakwasie-nie wiedziałam, że jego samodzielne przygotowanie jest takie proste :) Po udanym zakwasie na chleb wzięłam się na kiszenie żuru. Z pomocą przyszła mi stara książka kucharska Babci, gdzie dokładnie opisany jest cały, bardzo nieskomplikowany proces:) Pamiętajcie, że do tego by mikstura skwaśniała muszą wytworzyć się bakterie mlekowe. Często, by przyspieszyć ten proces, do zakwasu dodaje się odrobinę soku z kiszonych ogórków, łyżeczkę chlebowego zakwasu żytniego, skórkę od chleba żytniego na zakwasie albo nawet odrobinę jogurtu naturalnego. Ja pomogłam sobie odrobiną  (łyżeczką) zakwasu chlebowego ale bez wspomagaczy też wyjdzie. Do mojego zakwasu nie daję nic poza mąką i wodą-dzięki temu unikam pleśni i innych niespodzianek- smak nadaję zupie później.

Składniki
Zakwas:
  • 6 łyżek mąki żurkowej (żytniej typ 2000)
  • 500 ml wody
  • czysty słój
  • ewentualnie łyżeczka zakwasu chlebowego żytniego lub łyżeczka soku z ogórków


Żur:
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 0,4 kg boczku wędzonego
  • 2 marchwie
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula na bulion + 1 cebula do podduszenia z mięsem
  • 2 listki bobkowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • 1,5 l wody
  • 500 ml wcześniej przygotowanego zakwasu (można dać mniej- w zależności od tego jak kwaśny mamy zakwas)
  • łyżka masła
  • 100 g śmietany 18%
  • mała garść suszonych grzybów
  • 2 średnie ząbki czosnku 
Zakwas:

Mąkę, wodę i ewentualny przyspieszacz mieszamy w słoju, przykrywamy pokrywką (ale nie zakręcamy) i odstawiamy na 5-7 dni - może stać dłużej w lodówce. Pamiętajmy by przemieszać zakwas raz dziennie. Mąka osiądzie na dno natomiast na górze zbierze się woda- to normalne! Mój zakwas był bardzo kwaśny :) Zakwasu do zupy dodajemy w zależności od upodobań. Ja lubię kwaśny żur więc dodałam całą miksturę (wodę i mąkę).

Zupa:

1) Z kiełbasy, boczku, warzyw, grzybów i przypraw gotujemy bulion (około 40 minut). Z wywaru usuwamy warzywa i mięso a dodajemy zakwas- zarówno płynną część jak i mąkę, która osadziła się na dnie. 2)Ugotowane mięso kroimy: boczek w kostkę a kiełbasę w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z mięsem na maśle (uwaga by nie przypalić). Mięsko i cebulkę wrzucamy do bulionu. Zabielamy śmietaną i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 3)Warzywa wyjęte z wywaru ścieramy na tarce o drobnych oczkach i także dodajemy do zupy. Żurek podgrzewamy aż zawrze, smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z jajkiem na twardo albo z ugotowanymi wcześniej ziemniakami.

Smacznego! :)  
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
18
luty
cenzor
Żur, barszcz to moje ulubione zupy , oczywiście z zakwasu samorobnego.
14
luty
agateq
Ja też robię żurek na gotowym zakwasie, generalnie zupy nie są moją mocną stroną... Ale Twój przepis zachowam, może kiedyś się przełamię ;-)
13
luty
manufaktura ciastek
chyba się skuszę na domowy żur:) zachęciłaś mnie:) pozdrawiam Cię serdecznie. ale mi smaka zrobiłaś:))
 
Podaj wynik działania 1 - 9
Dodaj komentarz