Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Zuppa di Arselle czyli mule z białym winem i pomidorami 

dodano: 5 Sierpnia 2013r.

Przepyszne, proste danie, którym prawie codziennie zajadałam się będąc we Włoszech. Do tej potrawy używa się małż najmniejszych, o najdelikatniejszym mięsie. Można je zaserwować z makaronem fettuccine, palce lizać!

Składniki
  • 1 kg muli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku, roztarte w moździerzu bądź nożem
  •  1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 
  • 10 mięsistych pomidorów bez skórki, drobno pokrojonych 
  • garść świeżej natki pietruszki, posiekanej 
  • sól do smaku

1) Mule dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, usunąć bisiory. Wyrzucić te, które się nie zamykają.

2) Na patelni delikatnie rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek i smażyć około 20 sek. (uważając by nie zrobił się gorzki). Dolać wino, smażyć jeszcze minutę, aż alkohol wyparuje i wrzucić pomidory oraz odrobinę soli. Dusić około 10 minut. Następnie zwiększyć ogień, wrzucić mule, przykryć pokrywką i dusić 5- 6 minut. Wyrzucić te mule, które się nie otworzyły. Na koniec posypać danie świeżą natką pietruszki. Podawać z makaronem fettuccine lub z bagietką. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
sierpień
Marta
Mule jadłam tylko raz, ale smakowały mi... Nabrałam ochoty na kolejny raz patrząc na te smakowite zdjęcia.
6
sierpień
monika
dziękuję :)
6
sierpień
Maggie
Piekne zdjecia! A ze za owocami morza przepadam, to chetnie zjadlabym takie mule.
5
sierpień
dariozka91
rewelacja, gdyby tylko ktoś mi takie przygotował jutro na obiad... :D uwielbiam małże w takim wykonaniu!
 
Podaj wynik działania 8 + 4
Dodaj komentarz