Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Zupa Serowa 

dodano: 26 Lutego 2013r.

Kiedyś w dzieciństwie, oglądając teleranek pokazywali jakiś reportaż ze stoków narciarskich. Zmarznięte dzieciaki zajadały się tam gęstą serową zupą. Ten obrazek pojawia się przed moimi oczyma raz na jakiś czas, kusząc niezmiernie. Tak było i tym razem, kiedy spacerowałam w moim ulubionym dziale serowym w jednym z supermarketów. Nie zastanawiając się długo sięgnęłam po dorodny, żółty kawałek cheddara i ugotowałam swoją pierwszą zupę serową. Smakowała tak jak to sobie wyobrażałam, aromatyczna, gęsta, po prostu serowa ;-) 

Składniki
  • 300 g sera cheddar
  • 2 żółtka
  • szklanka mleka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 3 kromki chleba pszennego
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

1) Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zalać szklanką mleka i odstawić na godzinę.

2)Na odrobinie masła przysmażyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Chleb pokroić w kostkę o boku 1 x 1 cm i zrumienić na suchej patelni. Kiedy grzanki nabiorą chrupkości wyłączyć palnik, na patelnię wrzucić łyżkę masła i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku-wymieszać delikatnie.

3)Garnek z serem wstawić do kąpieli wodnej i gotować na parze, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ser i mleko się połączą wlać gorący bulion, boczek i wymieszać.

4)Zupę zdjąć z kąpieli wodnej i wbić po jednym żółtku, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem i od razu podawać. Posypać grzankami. Aby zupa nie stężała można ją wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
26
luty
Misia
Uwielbiam takie zupy-kremy!:) Twoja wygląda przecudnie kremowo! Ściskam cieplutko!
 
Podaj wynik działania 4 + 7
Dodaj komentarz