Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Wołowina po burgundzku 

dodano: 17 Sierpnia 2013r.


Składniki
  • 2 kg łopatki wołowej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 marchwie
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 500 ml dobrego bulionu wołowego (ja gotuje na kawałku mięsa wołowego z kością z warzywami)
  • pół główki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela ang.
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego
  • Łyżka masła
  • łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego




Mięso kroimy w poprzek włókien w kostkę, płuczemy zimną wodą, osuszamy dokładnie i obtaczamy cieniutko w mące. Marchew kroimy w kostkę, cebulę w pióra, boczek w drobne skraweczki, pieczarki w ćwiartki. W dobrym garnku z grubym dnem (lub żeliwnym) rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju, obsmażamy boczek, odkładamy do miseczki, na tym samym tłuszczyku obsmażamy wołowinę i również przekładamy do miseczki. Następnie w tym samym garnku szklimy cebulkę z marchwią, dolewamy wino, drewnianą łyżką zeskrobujemy cały ?smak? z garnka (czyli to co przywarło), dodajemy mięso, liście laurowe, całe ząbki czosnku, bulion oraz ziele angielskie, przykrywamy pokrywką i dusimy 2 godziny. Na sam koniec dodajemy pieczarki, sól , masło, koncentrat, tymianek oraz pieprz, dusimy jeszcze 10 min. Podajemy z bułką lub chlebem

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 7 + 7
Dodaj komentarz