Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Urodzinowy Tort Malinowy 

dodano: 3 Lipca 2012r.


Składniki

Ostatnio miałam okazję upiec urodzinowy tort dla mojej Koleżanki. Postanowiłam dać z siebie coś więcej, zainwestowałam w kolorowe barwniki i oto co mi wyszło:) Z racji takiej, że nie przepadam za mocno słodkimi,ciężkimi tortami postanowiłam go przełożyć lekkim, malinowym kremem na bazie świeżych owoców, śmietany i galaretki. Zanim zabierzemy się do robienia tortu upieczmy biszkopt (np dzień wcześniej), następnie przygotujmy nasącz i galaretki ponieważ muszą wystygnąć przed rozpoczęciem składania tortu. Biszkopt: 3/4 szklanki cukru 4 całe jajka 1 szklanka mąki tort. 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku 10 g czerwonego barwnika w żelu Jajka ubić z cukrem, następnie dodawać po 1 łyżce (na przemian) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej(słonecznikowy) Wymieszać lekko drewnianą łyżką. Dno 22 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez 40 min.w temp.180 st. Do mojego tortu musiałam upiec 2 biszkopty ponieważ potrzebowałam 4 blatów o grubości 3 cm. Krem do przełożenia: 3 galaretki malinowe 2 szklanki malin (mogą być świeże lub mrożone) 0,5 l śmietany 36 % 3/4 szklanki cukru 4 szklanki wrzątku Galaretki należy rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostygnięcia oraz lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy galaretkę wraz z malinami. Miksujemy. Nasącz: sok z połowy cytryny kubek herbaty Zaparzamy kubek herbaty i dodajemy sok z cytryny-koniecznie odstawy=my do wystudzenia. Krem do dekoracji: Do dekoracji użyłam kremu maślanego na bazie bezy włoskiej (z przepisu Marty Stewart). Dokładny przepis już wrzuciłam na bloga, znajdziecie go tutaj KLIK. 460 g masła 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli Składanie tortu: Potrzebujemy 4 różowe blaty, każdy równomiernie nasączamy około 5 łyżkami herbaty i przekładamy kremem śmietanowym. Następnie przy pomocy noża smarujemy starannie cały tort gładką warstwą kremu maślanego. Resztę kremu umieszczamy w rękawie cukierniczym i szprycujemy gwiazdki. Zacznijcie od góry z boku ciasta. Pamiętajmy, że dekorować najlepiej na obrotowej paterze, o średnicy 3 cm większej niż średnica tortu. Torcik wygląda bardzo efektownie. Smacznego!:)

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
4
lipiec
monika
niestety kiedy go kroiliśmy było już kiepskie światło do zdjęć. Ale zapewniam że jest pyszny!
3
lipiec
bernika
efektowny, faktycznie, ciekawe jaki był w srodku.
3
lipiec
Ola
wspaniale mieć urodziny latem... i tort z owocami sezonowymi!
3
lipiec
Samantha
Cudny ! Pozdrawiam :)
3
lipiec
aleglodomorek
Zakochałam się w tej różowej dekoracji!
3
lipiec
monika
:)
3
lipiec
Lektura Smaku
Zachwycający :) Jak różowy obłok :)
 
Podaj wynik działania 3 + 10
Dodaj komentarz