Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Truskawki pod kruszonką  

dodano: 21 Czerwca 2013r.

Nie ma nic prostszego i smacznego zarazem, jak porcja sezonowych owoców zapiekanych pod duuuuuuużą warstwą kruszonki. Czy to nie ona znika z drożdżówek jako pierwsza? U mnie bynajmniej ciasta zawsze są z niej obskubywane :) Jako farsz wybrałam wspaniałe, kaszubskie truskawki, pachnące latem i cieszące oczy jaskrawą czerwienią. Aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny dodałam łyżkę dobrego octu balsamicznego, bardzo dobrze podkreśla smak truskawek, wprowadzając do prostego deseru odrobinę wyrafinowania.

Składniki
Kruszonka:
  • 190 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 280 g mąki pszennej np. tortowej
Farsz:
  • 5 szklanek pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego :)

Kruszonka:

Wszystkie składniki siekamy razem przy pomocy noża, można też pognieść widelcem, następnie chwilę wyrabiamy palcami aż do uzyskania konsystencji kruszonki.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Farsz:

Truskawki smażymy na patelni z dodatkiem cukru. Po dwudziestu minutach sok powinien się zredukować i nadzienie powinno nieco zgęstnieć:) teraz dodajemy nasz tajemniczy składnik-ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 5 minut i przekładamy do foremki. Moja forma ma około 23 cm średnicy. Na truskawki wysypujemy wcześniej przyszykowaną kruszonkę. Crumble pieczemy około 30 minut na złoty kolor.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
29
czerwiec
trzmiel
truskawki z octem balsamicznym to jedno z moich ulubionych połączeń! i PRZYNAJMNIEJ, a nie bynajmniej. ;)
 
Podaj wynik działania 10 + 1
Dodaj komentarz