Truskawki pod kruszonką
dodano: 21 Czerwca 2013r.
Nie ma nic prostszego i smacznego zarazem, jak porcja sezonowych owoców zapiekanych pod duuuuuuużą warstwą kruszonki. Czy to nie ona znika z drożdżówek jako pierwsza? U mnie bynajmniej ciasta zawsze są z niej obskubywane :) Jako farsz wybrałam wspaniałe, kaszubskie truskawki, pachnące latem i cieszące oczy jaskrawą czerwienią. Aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny dodałam łyżkę dobrego octu balsamicznego, bardzo dobrze podkreśla smak truskawek, wprowadzając do prostego deseru odrobinę wyrafinowania.

Składniki
Kruszonka:
Wszystkie składniki siekamy razem przy pomocy noża, można też pognieść widelcem, następnie chwilę wyrabiamy palcami aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Farsz:
Truskawki smażymy na patelni z dodatkiem cukru. Po dwudziestu minutach sok powinien się zredukować i nadzienie powinno nieco zgęstnieć:) teraz dodajemy nasz tajemniczy składnik-ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 5 minut i przekładamy do foremki. Moja forma ma około 23 cm średnicy. Na truskawki wysypujemy wcześniej przyszykowaną kruszonkę. Crumble pieczemy około 30 minut na złoty kolor.
Smacznego!
Wszystkie składniki siekamy razem przy pomocy noża, można też pognieść widelcem, następnie chwilę wyrabiamy palcami aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Farsz:
Truskawki smażymy na patelni z dodatkiem cukru. Po dwudziestu minutach sok powinien się zredukować i nadzienie powinno nieco zgęstnieć:) teraz dodajemy nasz tajemniczy składnik-ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 5 minut i przekładamy do foremki. Moja forma ma około 23 cm średnicy. Na truskawki wysypujemy wcześniej przyszykowaną kruszonkę. Crumble pieczemy około 30 minut na złoty kolor.
Smacznego!
(średnia ocen: 0.0)
29
czerwiec
trzmiel
truskawki z octem balsamicznym to jedno z moich ulubionych połączeń!
i PRZYNAJMNIEJ, a nie bynajmniej. ;)
Podaj wynik działania 10 + 1