Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Tiramisu 

dodano: 6 Sierpnia 2012r.

Tiramisu często robi moja babcia i nie oszukujmy się-deser jest bezkonkurencyjny!

Składniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • około 8 sztuk biszkoptów do tiramisu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i pół szklanki wrzątku
  • amaretto lub aromat migdałowy
  • cukier waniliowy lub laska wanilii 


Przygotowanie:

1) Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Gdy ostygnie dodajemy amaretto (50 ml)  lub aromat migdałowy (kilka kropel)-smakuje identycznie jak alkoholowa wersja.

2)W misce ucieramy żółtka z cukrem na puch ( ok 6 minut mikserem). Do masy stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy serek mascar
pone oraz cukier waniliowy lub ziarenka wanilii.

3)W naczynku układamy 1 warstwę biszkoptów i nasączamy dosyć obficie kawą. Nakładamy warstwę kremu oraz 2 partię biszkoptów. 2 partię ciastek można nasączyć osobno ponieważ unikniemy rozlania się płynu w miseczce. Wylewamy ostatnią partię mascarpone. Wstawiamy do lodówki, krem stężeje-przed podaniem posypujemy borówkami. Polecam także poziomki, truskawki i jagody-owoce przełamują słodycz i nadają deserowi odświeżający charakter.

*Gdy nie mamy do dyspozycji świeżych owoców wierzch posypujemy gorzkim kakao. *Jajka należy sparzyć przed rozbiciem. *Tiramisu można także podawać w długim, prostokątnym naczyniu-wtedy zwiększamy ilość kremu i biszkoptów.

 

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
11
sierpień
Ewa Gąsior
Swietny pomysł, z borówkami jeszcze nie jadłam a wydaje mi się, że pasują doskonale. Ja uwielbiam np. lody waniliowe z czerwonymi porzeczkami, słodkie lody i kwaśne porzeczki smakują jak kawałek nieba:).
6
sierpień
karmel-itka
no proszę, z borówkami tiramisu. ależ wykwintny deserek!
6
sierpień
Paulina
Uwielbiam tiramisu:) z dodatkiem owoców na pewno genialne:D
 
Podaj wynik działania 9 + 10
Dodaj komentarz