Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Surówka z Buraków i Papryki 

dodano: 8 Stycznia 2013r.

Buraki kojarzą mi się z dzieciństwem, a dokładniej jego zmorą. Pamiętam, że zwykle upychałam je gdzieś na skraj talerza, gdzie kończyły nietknięte. Memłałam je też z ziemniakami, żeby zachować pozory jedzenia przed mamą ;-) Dzisiaj na szczęście lubię buraczki, ale tylko dobrze przyrządzone. Kiedy spróbowałam tej wersji, wróciłam do domu i natychmiast przygotowałam spory zapas, doskonale przechowują się w słoikach.

Składniki
  • 4 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego

 


Przygotowanie:
1)W garnuszku podgrzewamy olej, cukier i sól- aż wszystko się dobrze rozpuści. Lekko studzimy i dodajemy ocet.
2)Buraki dokładnie myjemy i obieramy, następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, warzywa mieszamy, dodajemy zalewę i jeszcze raz dobrze mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Surówkę nałożyć do słoików, dobrze zakręcić, pasteryzować przez 45 minut.
Z podanej porcji wyjdzie nam około 7-8 słoików po 0,9 litra.
Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Warto zrobić i zamknąć w słoiczki na zimę jak znalazł!
16
styczeń
anna m
Nie-wie-rze! moja ulubiona surówa. Pyszna jest, zwłaszcza na ciepło :) pozdrawiam
 
Podaj wynik działania 1 - 4
Dodaj komentarz