Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Sos Boloński (Bolognese) 

dodano: 19 Listopada 2012r.

Ta potrawa została udokumentowana jako sos boloński przez  Pellegrino Artusi w 1891 r. W skład dania wchodziła cielęcina, pancetta, masło, cebula i marchew. Mięso należało zmielić a warzywa drobno posiekać, podsmażyć na brązowy kolor i  podlać bulionem. Wyczytałam też, że autor proponował, by do sosu dodać śmietanę, suszone grzyby, trufle a nawet kurzą wątróbkę. Ja sama próbowałam już tysiące wariacji na temat spagetti bolognese, jednak moja wersja odpowiada mi najbardziej.

Składniki
 
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 3 średnie cebule
  • 3 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru

Przygotowanie:

1)Mięso smażymy na oliwie z oliwek w dużym garnku.

2)W tym czasie cebulę siekamy w drobną kosteczkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko szklimy z odrobiną soli. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do mięsa.

3)Do sosu dodajemy około 200 g koncentratu pomidorowego, jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę. Danie dusimy około 20 minut, pod koniec dodajemy sól, pieprz, paprykę, cukier oraz oregano. Sos podajemy z makaronem spagetti. Nadaje się on również do przyrządzania lasagni oraz zapiekanek z udziałem np. cukinii.

Smacznego!
zp8497586rq
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
19
listopad
Camena
Przyznaję bez bicia, że jeszcze nigdy nie zrobiłam bolognese z prawdziwego zdarzenia. Chyba pora nadrobić zaległości!
 
Podaj wynik działania 6 - 5
Dodaj komentarz