Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Smażone śledzie w zalewie octowej 

dodano: 21 Czerwca 2012r.

Jest to wspaniała potrawa, którą spokojnie możemy podać na przystawkę. Dla mnie osobiście to jeden z najlepszych sposobów na podanie śledzia.

Składniki
Składniki na zalewę:
  • 4 duże cebule
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1,5 l wody
Pozostałe składniki:
  • 2 kg wyczyszczonych śledzi
  • sok z 1 cytryny
  • sól pieprz
  • mąka 

Przygotowanie zalewy:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy w garnku na 1 łyżce oleju. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, cukier), ocet, rodzynki, przecier i zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia.

Przygotowanie śledzi:

Śledzie należy opłukać w zimnej wodzie, zalać sokiem z cytryny (dzięki temu unikniemy nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia), posolić i popieprzyć i odstawić na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Gotowe ryby obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone śledzie należy zalać zalewą octową i odstawić na 24 godziny do lodówki.

 

Smacznego!  

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
21
czerwiec
monika
:)
21
czerwiec
karmel-itka
uwielbiam te śledzie! Babcia moja takie robi zawsze na jej imieniny ;]
 
Podaj wynik działania 2 + 1
Dodaj komentarz