Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Sernik Bananowy 

dodano: 18 Lipca 2012r.

W domu miałam akurat nadmiar bananów, karton maślanych ciasteczek no i wiaderko twarogu sernikowego. Wszystkie znaki wskazywały na to, że muszę zrobić sernik bananowy. Przepis na masę twarogową znalazłam na blogu www.mojewypieki.blox.pl, nie zawiodłam się:).

Składniki
 
Masa serowa:
  • 0,5 kg sera twarogowego (użyłam twarogu z lidla marki Pilos w wiaderku)
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 banany
  • 2 cukry waniliowe
  • łyżka soku z cytryny (sprawi, że banany nie sczernieją) 
Spód:
  • 3 szklanki pokruszonych ciasteczek maślanych, dowolnych np takich 
  • 60 g miękkiego masła

Masa serowa:

Twaróg miksujemy z jajkami, sokiem z cytryny, cukrem i bananami. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Prawa, że proste?  Dno blaszki przykrywamy papierem do pieczenia.

Spód:

Herbatniki należy
rozdrobnić na pył (ja utłukłam je w misce), mieszamy je z masłem tak, aby powstała nam konsystencja mokrego piasku. Gotowym ciastem szczelnie wykładamy dno tortownicy o średnicy 22 cm.

Karmel:

 

  • 3 czubate łyżki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka białego cukru
  • łyżka masła
  • 100 g śmietanki 30 %
W garnuszku z dzióbkiem przez minutę smażymy cukier z masłem i wlewamy kremówkę (średni ogień najmniejszego palnika). Karmel mieszamy trzepaczką aż cały cukier się nie rozpuści. Niemal od razu uzyskamy gęstą, brązową masę-uważajmy aby jej nie przypalić. Radzę go przygotować, kiedy sernik już odstał w lodówce i nadaje się do spożycia.

Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piec i uchylamy drzwiczki. Sernik wyciągamy dopiero po całkowitym wystudzeniu i wkładamy na noc do lodówki. Gotowy sernik polewamy masą karmelową.

 

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 8 - 5
Dodaj komentarz