Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Sałata z grejpfrutem i serem pleśniowym 

dodano: 1 Grudnia 2013r.

Sezon na grejpfruty w pełni więc staram się wykorzystać go jak tylko mogę. Lubię łączyć go z różnymi kontrastowymi składnikami, takimi jak sery, które swoją ostrością podkręcają smak owocu, tworząc niebanalną, elegancką i oryginalną przekąskę. 

Składniki
Składniki:
  • główka sałaty np lodowej lub miks sałat z rukolą
  • 1 duży czerwony grejpfrut
  • 200 g sera pleśniowego typu dor blue
Winegret z miodem:
  • 3-4 łyżki soku z grejpfruta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • łyżeczka miodu wielokwiatowego
  • mały ząbek czosnku

Sałata:
Grejpfruta należy umyć, obrać ze skórki przy pomocy bardzo ostrego noża (ważne by pozbyć się albedo)  a następnie wyfiletować . Instrukcja filetowania cytrusów np pod tym linkiem (klik). Z resztki owocu należy wycisnąć sok i zachować go do dressingu. Sałatę dokładnie myjemy i suszymy. Jeżeli używamy całej główki, sałatę należy porwać na kęsy, w przypadku gotowego miksu sałatę układamy w półmisku, dodajemy cząstki grejpfruta oraz ser, który najlepiej jest rozkruszyć palcami.

Sos:
Do małego słoiczka wlewamy sok oraz oliwę z oliwek, wciskamy czosnek i dodajemy łyżkę miodu, doprawiamy szczyptą soli, zakręcamy i wstrząsamy kilka razy-by składniki się dokładnie połączyły. Polewamy sałatę tuż przed podaniem. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 5.0)
 
 
Podaj wynik działania 3 - 9
Dodaj komentarz