Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Roladki jagodowe 

dodano: 22 Sierpnia 2013r.


Składniki
Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Krem (starczy na 3 rolady):
  • 400 g dżemu jagodowego
  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wrzątku

Biszkopt :

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę o wymiarach 32x34 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera do 2 i dodajemy żółtka-po jednym, mąkę -stopniowo oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy przez 11 minut. Gotowe ciasto przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, następnie papier ostrożnie zdejmujemy a biszkopt zwijamy w roladę (razem ze ściereczką). Zostawiamy do wystygnięcia.

Krem: 


Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy aż się rozpuści i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy, Ciągle ubijając dodajemy jagodowy dżem-stopniowo, łyżka po łyżce. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę, wlewająć stopniowo i miksując na małych obrotach. Wstawiamy na kilka minut do lodówki, uważając by krem nie ściął się za bardzo.

Gotowy biszkopt układamy na folii spożywczej, tak by całe ciasto znalazło się na niej. Smarujemy kremem (dość obficie-około 1 cm warstwą) i zwijamy roladę dość ciasno. Następnie wałek zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 h. Gotową roladę kroimy na 2 cm kawałki.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
22
sierpień
Pink Hungry
Wygląda świetnie, szczególnie fioletowa masa jest bardzo smakowita. Noi fajna kompozycja :)
 
Podaj wynik działania 4 - 3
Dodaj komentarz