Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Puszysty Ryż Basmati z Kokosem 

dodano: 12 Stycznia 2013r.

Ostatnio naszło mnie na zrobienie obiadu w stylu indyjskim. Uznałam, że do powstałych kebabów idealnie sprawdzi się ryż basmati. Nie chciałam jednak, aby ryż był zwyczajny, suchy i biały. Chciałam ugotować ryż, który będzie smaczny sam w sobie, bez dodatku sosu czy mięsa. Udało się :) Ryż był sypki i aromatyczny, następnego dnia jedliśmy go saute !

Składniki
  • szklanka ryżu basmati
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z TEGO przepisu lub z kostki
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 1 duża marchew
  • 0,5 cebuli
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Marchew i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę a następnie szklimy na oleju z dodatkiem soli i kurkumy. Kiedy cebula się zeszkli dosypujemy ryż, mieszamy wszystko tak, aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Po około 5 minutach dolewamy bulion wraz z mleczkiem kokosowym a patelnię przykrywamy pokrywką. W czasie gotowania ryż wchłonie płyny. Całość dusimy 2 minuty krócej, niż nakazuje instrukcja gotowania ryżu-ma byś al dente. Gdy wyłączymy palnik do ryżu dodajemy jeszcze odrobinę oleju, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Ryż jest gotowy :)

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
16
styczeń
Marta
Interesujące te indyjskie przepisy. Chętnie wypróbuję :)
 
Podaj wynik działania 3 + 10
Dodaj komentarz