Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Puree z dyni 

dodano: 1 Października 2013r.

Dynia to bardzo wdzięczne i wszechstronne warzywo, które zyskuje na aromacie podczas obróbki termicznej. Puree z dyni to jeden ze sposobów na przechowywanie dyni, którą można także mrozić. Jest to bardzo popularny produkt w USA oraz UK, do kupienia niemalże w każdym supermarkecie. Dodaje się je do ciast, muffinów czy serników. Puree najlepiej i najłatwiej przygotować z dyni pieczonej w piekarniku. Miąższ zyskuje wtedy najwięcej aromatu i łatwo jest go oddzielić od skóry. Zalecam wekować puree w 0,5 litrowych słoikach. 

Składniki
  • 1 dynia o wadze 7 kg
  • papier do pieczenia
  • czyste, wyparzone słoiki
  • 1 szklanka wrzątku

Dynię należy umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i podzielić na cząstki o grubości około 3 cm. Blachę wykładamy papierem i układamy kawałki dyni. Nie należy się przejmować ułożeniem dyni na blasze-kawałki mogą na siebie nachodzić, ja ułożyłam dynię 2 warstwami.
Dynię pieczemy 120 minut w temperaturze 180 stopni do miękkości. Gotową dynię wystudzić i oddzielić nożem od skóry. Umieścić w dużej misce i zmiksować blenderem. Jeżeli miąższ jest "suchy" i przypomina konsystencją ugotowane ziemniaki należy dodać wodę.  Gotowe puree przekladamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. *Dynie najlepiej jest dzielić przy pomocy siekiery i drewnianego młotka. *Moja dynia ważyła 7 kg. Otrzymałam 5 l puree.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Pierogi z dynią i serem
 
3
październik
Babka proszkowa z dynią » Słodkie Słone
[...] 2 szklanki puree z dyni (500 g) przepis tutaj [...]
 
Podaj wynik działania 3 - 1
Dodaj komentarz