Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Przetwory: Ogórki z Miodem 

dodano: 10 Sierpnia 2012r.

Pewnie się zastanawiacie jak  mogą smakować ogórki z miodem:) Otóż są wyśmienite, mają słodko kwaśny smak natomiast miód łagodzi cierpkość octu. Gorąco polecam! Przepis pochodzi z tego bloga.

Składniki
  • 3,5 kg ogórków
  • szklanka wody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
  • gorczyca
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 Przygotowanie:

1)Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z solą. Tak przygotowane warzywa przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

2)Przygotowujemy zalewę: do rondelka wlewamy wodę, ocet, miód i dosypujemy cukier-zagotowujemy i odstawiamy na trochę by przestygła do temperatury pokojowej.

3)Kiedy upłynie wymagany czas warzywa należy odsączyć. Do dokładnie umytych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy, wkładamy plastry ogórków i zalewamy zaprawą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

 

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej , samo-robne coś pysznego ....polecam wszystkim ! SAMA WYPRÓBOWAŁAM Z powodzeniem;-)
16
sierpień
monika
dzięki. powodzenia w pasteryzowaniu:)
16
sierpień
Piotr Stanek
ciekawe masz te przepisy - akurat mogę dostać dużo warzyw i takie słoiki ( i pomidory, i ogórki) przydałyby się na zimę :) tylko nauczyć się potrzebuję pasteryzowania ;)
14
sierpień
Małgorzata Wójcik
Też robię ogórki z miodem, u mnie nazywają się królewskie i kraję po obraniu w podłużne ćwiartki :)
11
sierpień
monika
mi bardzo smakowały. Myślę, że się nie zawiedziesz:)
11
sierpień
Ewa Gąsior
Uwielbiam takie ogórki, do tej pory kupowałam je w sklepie:). Właśnie słoiki się studzą, jestem szalenie ciekawa czy wyszły tak, jak sobie wymarzyłam.
 
Podaj wynik działania 1 + 4
Dodaj komentarz