Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Przetwory: Ogórki w Curry II 

dodano: 13 Sierpnia 2012r.

Na blogu umieściłam już przepis na ogórki w curry. Ten różni się trochę proporcjami składników zalewy, ogórki kroimy w plastry i nie dodajemy liścia selera. Polecam wypróbować ten sposób przyrządzania ogórków ponieważ robi prawdziwą furorę smakową:) Przepis znaleziony na tym blogu.

Składniki
Składniki:
  • 3 kg ogórków
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • gorczyca
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Przygotowanie:


1) Opłukane i obrane ogórki kroimy w cieniutkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odsączamy je z płynu.

2)Przygotowujemy zalewę: ocet wodę, cukier i curry podgrzewamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

3)Do czystych, wyparzonych słoików wsypujemy po łyżeczce gorczycy i wkładamy ogórki (dosyć ciasno). Całość zalewamy zalewą.

4)Słoje zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
13
sierpień
monika
:)
13
sierpień
Patrycja
Ale pychotka! Zapisuję, napewno zrobię :)
13
sierpień
monika
tak, w temperaturze pokojowej ;-)
13
sierpień
Klaudia
ciekawi mnie również smak. zalewa ma być letnia tak? :)
13
sierpień
monika
warto zrobić chociaż jeden słoiczek by się przekonać ;-)
13
sierpień
karmel-itka
zawsze się zastanawiałam, jakby smakowały ;] wyglądają zachęcająco.
 
Podaj wynik działania 10 - 7
Dodaj komentarz