Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Przetwory: Ogórki kiszone 

dodano: 28 Maja 2012r.

Nie lubię sklepowych ogórków, uważam że są za słone i przekiszone. Poniżej przepis mojego Taty na na prawdę smaczne ogórki kiszone.

Składniki
 
  • 3 litrowy słoik
  • 2 kg małych świeżych ogórków
  • 4 duże ząbki czosnku
  • koper
  • korzeń chrzanu 3x3 cm kawałki
  • liść chrzanu
  • sól


 

Przygotowanie:

Ogórki należy wymoczyć co najmniej 4 h w zimnej wodzie. Na dno słoika układamy 2 przekrojone na pół ząbki czosnku, sporą garść kopru ( ja najbardziej lubię wyrośnięty koper),połowę ilości korzenia chrzanu  oraz liść . Na te przyprawy układam pierwszą warstwę ogórków, następnie znowu koper, chrzan i czosnek i drugą warstwę ogórków. W garnku gotuję 2 litry wody z dwiema łyżkami stołowymi soli i wrzącym roztworem zalewam ogórki w słoju, tak by były zanurzone. Już na drugi dzień możemy jeść ogórki małosolne, a w kolejnych dniach kiszone.

 

Smacznego!

 

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Nie ma nic lepszego niż ogóreczki małosolne i kiszone własnoręcznie zrobione zważywszy , że przepis jest bardzo prosty.
 
Podaj wynik działania 10 + 6
Dodaj komentarz