Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Przepis na Murzynka-najlepszy! 

dodano: 10 Października 2012r.

Z tego przepisu murzynka robi moja mama i powiem jedno-lepszego nie jadłam. Wygrywa w konkurencji z każdym deserem i znika momentalnie. Wczoraj (wieczorem!) było 3 razy dłuższe, musiałam zaznaczyć domownikom, żeby oszczędzili mi choć trochę do zdjęć ;-)

Składniki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • kostka masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki wody


 Przygotowanie:

1) Do rondelka wkładamy masło, kakao, cukry oraz wodę-podgrzewamy do momentu aż wszystko się połączy a masło roztopi. Następnie odmierzamy 1/3 szklanki i odstawiamy-posłuży jako polewa do gotowego murzynka. Masa musi lekko przestygnąć, najlepiej przelać ją do czystej miski. Wystarczy odczekać 5 minut przed dodaniem reszty składników.

2)Do miski z kakaowo-maślaną bazą dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Składniki łączymy mikserem. Białka ubijamy w osobnej miseczce na sztywną pianę i łączymy z ciastem bardzo powoli-na najniższych obrotach miksera.

3)Gotowego murzynka przekładamy do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Na ciepłe ciasto wylewamy odłożoną wcześniej polewę.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
luty
cenzor
Murzynka też jadłem - rewelka!
11
październik
Klaudia
dawno murzynka nie jadłam, a takie klasyczne ciasto za mną chodzi
10
październik
karmel-itka
śliczne zdjęcie ;] bardzo lubię murzynka. za jego wilgotność. i ten czekoladowy smak.
10
październik
monika
dokładnie :)
10
październik
Karla
U mnie robi się z identycznego przepisu! Ciasto niezawodne! Zawsze wychodzi i do tego ekspresowe w przygotowaniu. Nie raz sprawdziło się w sytuacjach awaryjnych ;)
 
Podaj wynik działania 1 - 1
Dodaj komentarz