Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Przepis na Bigos 

dodano: 12 Października 2012r.

Bigos się kocha albo nienawidzi, jedno jest pewne-każdy powinien umieć go zrobić! W końcu jest to część naszej polskiej, kulinarnej tradycji. Bigos robi się długo. 1 dobę przeznacza się na namoczenie grzybów, drugą na gotowanie i przegryzanie się dania. Smakuje on bowiem najlepiej po dniach 2.

Składniki
  • 200 g suszonych grzybów
  • 10 śliwek suszonych
  • litr wody
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • kilogram dobrej kiełbasy
  • 30 dag mięsa wieprzowego (dowolnego) np schab,szynka lub biodrówka 30 dag mięsa wołowego (dowolnego) np rostbef
  • 3 cebule
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/3 szklanki wina czerwonego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

 

 Przygotowanie:

1)1 dnia namaczamy grzyby oraz śliwki. Każde zalewamy 0,5 l gorącej wody i odstawiamy na 24 godziny.

2)Kapustę odsączamy z soku,  kroimy,  wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą z grzybów i śliwek. Grzyby i śliwki drobno siekamy i także dodajemy do kapusty. Dodajemy ziele angielskie oraz listki laurowe i dusimy przez 1,5 godziny.

3)W tym czasie mięso, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Cebulkę szklimy na odrobinie oleju, dodajemy mięso i smażymy na małym ogniu przez około 30 minut.

4)Mięso oraz kapustę mieszamy razem i gotujemy kolejne 30 minut. Odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia bigos gotujemy jeszcze 30 minut, dodajemy sól oraz pieprz i majeranek. Można także dodać wino i przecier. A Wy lubicie bigos?

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Pierniczki Choinki z pierników Ciasteczka z witrażem Kruche, maślane ciasteczka
 
 
Podaj wynik działania 7 + 4
Dodaj komentarz