Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pomidory suszone w piekarniku - przepis 

dodano: 14 Sierpnia 2013r.

Suszone pomidory to coś, co zawsze chcę mieć pod ręką. Unikam sklepowych pomidorów z oleju, ponieważ skład raczej nie zachęca. Chętniej sięgam po takie ze sklepów ekologicznych, bez żadnych dodatków. Są trwałe, aromatyczne, dietetyczne, wydajne i można je dodać niemalże do wszystkiego. Używam ich do przygotowywania sosów, dodaję je do chlebów, robię z nich pasty lub układam na kanapkach. Można je zalać wrzątkiem i znów staną się miękkie, takie ususzone natomiast przypominają swoją konsystencją rodzynki, zajadam je zamiast chipsów. Pomidory pierwszy raz wysuszyłam będąc we Włoszech, korzystając z przywileju bardzo słonecznej i upalnej pogody. W Polsce wysuszyłam pomidory przy pomocy piekarnika, wyszły równie smaczne. Część z nich przechowuję w słoiku a część zalałam olejem i zawekowałam, obie wersje są bardzo dobre i oczywiście pozbawione ulepszaczy. Niestety proces suszenia nie jest krótki, trwa to około 15 godzin natomiast jest to świetny sposób na konserwowanie pomidorów, bowiem smak i zapach potęguje się podczas suszenia. 
Czy suszenie pomidorów w piekarniku się opłaca? To pytanie zadawało mi sporo osób, gdy oznajmiałam że robię je sama w domu. Na pewno mamy pewność co do składu, kontrolujemy bowiem co znajdzie się w naszych słoiczkach. A jak to jest z prądem?
  • Mój piekarnik zużywa około 2,1 kWh (2,1 kW ?1h = 2,1 kWh)
  • Średnia cena prądu za kWh to 0,51 zł,
  • Piekarnik w ciągu godziny zużywa 2,1 kWh, godzinna praca piekarnika to koszt 1,071 zł
  • Pomidory suszyłam około 15 godzin : 15 ?1,071 zł =16,065 zł
Do tego dochodzi cena pomidorów:
  • 1 kg pomidorów to  około 3,20 zł
  • 1kg pomidorów daje nam 100 g suszonych pomidorów
  •  aby uzyskać 1 kg pomidorów suszonych musimy kupić 10 kg pomidorów świeżych-32 zł
Podsumowując:
Całkowiety koszt wyprodukowania 1 kg pomidorów suszonych wynosi około 48 zł. Za kg pomidorów w sklepie ekologicznym płaciłam 40 zł :) Trzeba też liczyć się z tym, że piekarnik ma ograniczoną pojemność i nie realne jest wysuszenie 10 kg pomidorów na raz. Różnica w cenie na pewno wynika z faktu, że dystrybutorzy mogą suszyć naraz dużo większą ilość owoców. Nie mam jednak zamiaru rezygnować z tej zabawy, wolę sama decydować o tym jak pomidory przyrządzę a przedewszystkim mieć kontrolę, nad jakością produktu. 

Alternatywą są pomidory w oleju mogą suszyć się krócej-nie muszą być tak suche, i wystarczy 6 godzin. W takim wypadku koszt słoiczka wyniesie około 12 zł- porównywalnie z ceną sklepową, jednak bez konserwantów, innych E dodatków. Szczerze polecam tą wersję, przygotowane w ten sposób pomidory są po prostu przepyszne.

Składniki
Gdy chcemy wysuszyć pomidory: 

  • 3 kg pomidorów, podłużnych i mięsistych, u nas nazywane są gruntowymi (zwykłe się nie nadają)
  • sól
  • papier do pieczenia
Gdy chcemy przechowywać je w oleju:
  • 300 g ususzonych pomidorów (czas suszenia - 6 godzin)
  • olej rzepakowy
  • 1 ząbek czosnku, pokrojone w plasterki (na każdy słoiczek)
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczka cukru-na słoiczek
  • 1/2 łyżeczki soli-na słoiczek
  • łyżka suszonego oregano

Suszone pomidory:

1)Piekarnik rozgrzewamy do 50-60 stopni, blachy wykładamy papierem do pieczenia
2)Pomidory myjemy, kroimy na pół i układamy ciasno na blachach. Posypujemy lekko solą i wstawiamy do piekarnika.    
    Suszymy je przez 15 godzin, aż ich konsystencja będzie przypominała konsystencję rodzynek.
  • można włączyć termoobieg, ja jednak suszyłam na "góra i dół"
  • drzwiczki mogą być uchylone ale nie muszą
  • można suszyć z przerwami
Gotowe pomidory przechowujemy na sucho w słoikach, nie zepsują się. Można je też zawekować w oleju. Przed użyciem warto zalać je wrzątkiem, by namokły i zmiękły.
 
Suszone pomidory w oleju: 

Pomidory suszymy wg wskazówek powyżej, skracając czas do 6 godzin.
W miseczce mieszamy pomidory, ocet oraz zioła. Następnie układamy je w wyparzonych słoiczkach, mniej więcej do 2/3 wysokości, dosypujemy cukier oraz sól. Do każdego ze słoiczków wkładamy  plasterki czosnku i zalewamy zimnym olejem, zakręcamy porządnie. Słoiczki pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 20 minut. Smacznego !
 


 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
6
wrzesień
gruszka
Muszę przyznać, że ostatnio też właśnie zastanawiałam się nad opłacalnością tego procesu. Suszyłam w sumie tylko dlatego, że dostałam od teścia kosz pomidorów z którym nie wiedziałam co zrobić, ale z całej blachy przygotowanych pomidorów wyszedł mi jeden mały słoiczek - raczej kiepski deal ;) Ja robiłam pomidorki pod zalanie olejem więc faktycznie suszyłam trochę krócej ale za to w wyższej temperaturze (ok 5 godzin). Potem całość zalałam olejem rzepakowym - przy okazji tego że jest najzdrowszy, jest też najtańszy ;)
 
Podaj wynik działania 7 + 4
Dodaj komentarz