Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Podstawowy Przepis na domową Tortillę 

dodano: 11 Maja 2012r.

Te kupne mają w sobie masę chemii więc postanowiłam poeksperymentować i zrobić placki sama w domu. Często jednak domowa tortilla wychodzi za twarda i się kruszy ale jeżeli zastosujemy się do kilku prostych trików to wyjdą nam idealnie miękkie no i tysiąc razy lepsze niż te sklepowe:-)

Składniki
 
  •  pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej ( można dać pszenną )
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wrzątku 

Przygotowanie:

W miseczce łączymy obie mąki i sól. Do szklanki odmierzamy 2 łyżki oleju i 3/4 objętości wody. Miksturę powoli wlewamy do sypkich składników mieszając drewnianą łyżką. Jeżeni ciasto się klei to dosypcie mąki pszennej. Zależy nam na miękkim, sprężystym cieście-wyczujecie ten moment podczas wyrabiania oczywiście najlepiej ręcznego. Tak ulepione ciasto należy włożyć do woreczka na 1 godzinę aby odpoczęło. Po upływie określonego czasu masę dzielimy na równe kulki-z tej ilości wyjdzie nam 6 sztuk o średnicy około 6 cm.

 

Porcje cias ta także muszą odpocząć około 15 min pod wilgotną ściereczką. Teraz pozornie najtrudniejsza rzecz czyli formowanie placków. Wysypałam blat mąką i położyłam pierwszą kulkę. nadgarstkiem spłaszczyłam ciasto i uzyskałam okrągły placek.Posypujemy go mąką i wałkujemy bardzo delikatnie, prawie bez użycia siły, na cienki naleśnik w kształcie koła (oczywiście nie idealnego - w końcu to domowa kuchnia;-))- wałek nie może się kleić więc nie krępujcie się podsypywać ciasta mąką.

 

Teraz najważniejsza rzecz-trzeba nagrzać teflonową patelnię, jednak nie przesadzajmy z temperaturą! Ogień musi być średni a patelnia niech nagrzewa się przez około minutę. Placek nawijamy na wałek i rozkładamy na patelni. Liczymy do 20 (nie przypalajmy placków bo wtedy się wysuszą i będą zbyt kruche) i odwracamy na 2 stronę- też liczymy do 20. Tortille odkładamy na talerz jedna na drugą i przykrywamy wilgotną ściereczką.

 

Miłego eksperymentowania!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
27
luty
monika
:)
27
luty
Katerina
Robiłam!!! REWELACJA :)
26
luty
Katerina
wow!!! wygląda pięknie, złociście i wydaje się łatwa w wykonaniu, jutro biorę się za robotę i spróbuję zrobić sama, oby się udało, bo to będzie coś cudownego robić sobie samej tortillę w domu na zawołanie :)
25
listopad
facet z nożem
Wielkie dzięki za przepis na tortille! Przydał mi się następująco: http://facetznozem.blogspot.com/2012/11/notatki-z-teksasu-chili-burritos.html Zapraszam :)
24
maj
Shinju
Tortilla wygląda pięknie :) Jednak abym mogła dodać ją do akcji konieczne jest umieszczenie bannera w poście lub przynajmniej linka przekierowującego do akcji oraz informującego, że bierze ten przepis udział w akcji. Podobnie w drugim przepisie na tortillę z dodatkami.
20
maj
monika
Dziękuję za zaproszenie do akcji, bardzo chętnie pokombinuję w kuchni ponieważ sama nie powinnam jeść zwykłego pieczywa! Pozdrawiam:)
20
maj
Mama Alergika
Tortilla wspaniała:) Zapraszam do udziału w akcji "Domowe pieczywo dla Alergika",zasady na Durszlaku. Będzie mi bardzo miło jeśli dołączając swój przepis wzbogacisz naszą bazę na domowe pieczywo osób z ograniczeniami w diecie:)
11
maj
monika
Polecam, :) moje tortille stały parę godzin pod ściereczką i były dalej miękkie. Powodzenia:)
11
maj
aa
Uwielbiam tortillę, robię tak samo, tylko że zawsze na bieżąco ją "smażę" - jak poleży to zawsze się wysuszała i nie była już elastyczna, muszę wypróbować sposób z wilgotną ściereczką.
11
maj
monika
:D
11
maj
Gracjan
La la la la la la la la la tortilla
11
maj
monika
;-) Nadziana tortilla będzie jutro:P to przepis podstawowy
11
maj
Kasia Tusk
I co ta tortilla tylko z listkami bazylii? :( Ja zaszaleje i wrzuce sobie moj liść sałaty na dziś.
 
Podaj wynik działania 2 + 9
Dodaj komentarz