Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pizza ze szparagami i jajkiem 

dodano: 17 Czerwca 2013r.


Składniki
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g letniej wody 
Wierzch pizzy:
  •  10 szparagów zielonych
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 200 g parmezanu
  • po 2 jajka na każdą pizzę (lub wg uznania)
  • sól

Ciasto:
W misce łączymy wszystkie składniki wg podanej kolejności i wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Jeżeli klei się do rąk dosypujemy mąki, ale nie można przesadzić-ciasto powinno być plastyczne i sprężyste. Gotowe ciasto smarujemy oliwą, wkładamy do miski i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę, dzielimy na 4 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut.

W czasie gdy pizza wyrasta przygotowujemy farsz:

Szparagi łamiemy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Dzielimy je obieraczką do warzyw na cienkie paski. Można je też pokroić na części. Ser parmezan trzemy na tarce, część zużyjemy jako farsz a część można użyć do posypania upieczonej pizzy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni. Porcje ciasta wałkujemy, podsypując delikatnie mąką, na placek grubości 2 mm, brzegi można zawinąć. Umieszczamy placek na blasze, posypujemy tartym parmezanem (około 2 garści na każdą pizzę), oraz rozkładamy na nim 1/2 kulki mozzarelli. Układamy wstążki szparagów, oprószamy delikatnie solą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 4 minuty. Po 4 minutach pizzę wyciągamy a na jej wierzch wbijamy jajka, ciasto dopiekamy jeszcze 5 minut- żółtko nie powinno się za bardzo ściąć, zależy nam na płynnej konsystencji. Gotową pizzę posypujemy parmezanem i podajemy.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
czerwiec
Agata
Niesamowicie oryginalna pizza, a przy tym smakowita i pięknie wykoanan :) Pozdrawiam serdecznie:) http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
17
czerwiec
dariozka
cudownie wygląda, fajnie że szparagi w takich plastrach są :)
 
Podaj wynik działania 6 + 10
Dodaj komentarz