Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pierogi z dynią i serem 

dodano: 9 Października 2013r.

Pierogi są przepyszne, dynia doskonale sprawdza się w połączeniu z serem, nadając ciekawy smak farszowi. Ulepiłam je ze zwykłej mąki tortowej i taką bym polecała. Odradzałabym natomiast mąkę krupczatkę. Pamiętajmy, aby dobrze wyrobić ciasto, bowiem tylko takie będziemy mogli łatwo rozwałkować :) Z przygotowanego farszu ulepiłam około 70 pierogów, część zjedliśmy na obiad a część zamroziłam, wszystkim bardzo smakowały, polecam  ten przepis.

Składniki
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej + więcej do podsypywania ciasta
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody (temperatura mniej więcej 40 stopni)
Farsz:
  • 5oo g puree z dyni (przepis tutaj KLIK)
  • 600 g twarogu półtłustego
  • 400 g ugotowanych i odparowanych ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 średniej wielkosci cebule

Ciasto:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie, sprężyste, miękkie i plastyczne, przypominające konsystencją plastelinę. Jeżeli ciasto za bardzo się klei należy dosypać mąki, jednak należy robić to ostrożnie, stopniowo aż do uzyskania porządanej konsystencji. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Uwolni się wtedy gluten i ciasto stanie się jeszcze bardziej plastyczne.
Farsz:
1) Cebule kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na 4-5 łyżkach oleju z dodatkiem odrobiny soli, aż się ładnie zezłoci i zmięknie (uważać by się nie spaliła)
2) Ziemniaki, twaróg oraz puree wkładamy do dużej miski, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków aż wszystkie składniki ładnie się połączą i rozdrobnią. Następnie dodajemy podsmażoną cebulkę, solimy i pieprzymy do smaku. Pamiętajmy, że farsz powinien być wyrazisty więc nie żałujemy pieprzu i soli, doprawiajmy jednak stopniowo, smakując co jakiś czas. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 kul wielkości pięści, wałkujemy po kolei na cienkie placki, grubości 1-2 mm i wycinamy szklanką koła. Na środek nakładamy farsz i lepimy pierogi. Aby końce łatwiej się kleiły możemy posmarować ciasto wodą. Pierogi wrzucamy do wrzątku z dodatkiem łyżki oleju oraz płaskiej łyżeczki soli, 1 minutę od momentu wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoty kolor.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
Puree z dyni
 
 
Podaj wynik działania 8 + 6
Dodaj komentarz