Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pierniczki  

dodano: 10 Grudnia 2013r.

Pieczecie już pierniczki? A może już upiekliście? Jeżeli nie, to polecam ten przepis, który podejrzałam u Marthy Stewart, tyle że zamiast melasy dodałam miodu. Amerykańskie pierniki różnią się od naszych, wyrobione ciasto jest o wiele bardziej miękkie a upieczone ciasteczka nie potrzebują czasu by zmięknąć. Po wystudzeniu są bardzo chrupiące a w smaku przypominają mi Ikeowe pepparkakkor. Ciastka ładnie zachowują swój kształt i nie pękają podczas pieczenia. Z podanych poniżej proporcji otrzymamy około 200 ciasteczek przeciętnej wielkości (średnica foremki około 4 cm). 

Składniki
Składniki:
  • 850 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 230 g brązowego cukru
  • 2 duże jaja
  • 350 g miodu
  • 2 łyżki kakao ciemnego i gorzkiego

Przygotowanie:
1)Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika.
2)W drugiej misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy po jednym jajku oraz miód. Do powstałej masy, cały czas miksując, dodajemy suche składniki-partiami. Gdy mikser przestanie sobie radzić z ciastem przechodzimy do wyrabiania ręcznego.
3)Powstałe ciasto jest miękkie, plastyczne i leciutko klejące-takie ma być. Dzielimy je na 4 części, formujemy kule, spłaszczamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 4)Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując mąką . Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia (należy zachować odstępy około 1 cm) i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z pieca są lekko miękkie-stwardnieją podczas studzenia. Ciasto można także zostawić w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 5.0)
 
Przepis na Bigos Ciasteczka z witrażem Kruche, maślane ciasteczka Choinki z pierników
 
 
Podaj wynik działania 8 - 9
Dodaj komentarz