Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pieczona Kaczka 

dodano: 12 Września 2012r.


Składniki
 
  • kaczka 1,5-2 kg
  • 1 kg jabłek
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

1)Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Kaczkę obficie nacieramy solą, pieprzem i połową ilości majeranku, włącznie z jej wnętrzem, i odstawiamy.


2)Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki i mieszamy z pozostałym majerankiem. Częścią z nich nadziewamy kaczkę-układamy owoce ciasno a następnie ptaka zaszywamy z obu stron. Resztę układamy w naczyniu żaroodpornym wraz z przygotowanym ptakiem (zostawiamy 4 garście jabłek do późniejszej dekoracji). Naczynie należy zamknąć.

3)Kaczkę pieczemy po godzinie na każdy kilogram plus 30 minut. Po 20 minutrach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni!  W trakcie mięso należy podlewać co 30 minut. Na 20 minut przed wyciągnięciem ptaka dorzucamy pozostałe cząstki jabłek.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
23
wrzesień
lois
looks nice :) Love Lois xxx http://lisforlois.blogspot.com/
14
wrzesień
monika
mmmmmmmm musiała być boska:)
14
wrzesień
Goga
Pięknie się prezentuje, ja skuszona reklamą telewizyjną(kuchnia lidla) robiłam kaczkę w sosie karmelowo-pomarańczowym, pyszności:)
14
wrzesień
KulinarnaJa
Zachęcona reklamą na wizażu zaglądam! Pysznie u Ciebie. I zapraszam do mnie :)
 
Podaj wynik działania 5 + 4
Dodaj komentarz