Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pesto z pestek dyni 

dodano: 24 Października 2013r.


Składniki
Składniki:
  • 120 g pestek  dyni
  • 100 g sera parmezan albo innego, długo dojrzewającego sera
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1) Na suchej patelni prażymy pestki aż zacznie się unosić ich zapach, następnie ucieramy je w blenderze lub moździerzu na papkę .
2) Cały czas ucierając dodajemy zioła, czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek (stopniowo dolewając ją do pesto).
3) Na końcu dodajemy ser, starty na tarce o drobnych oczkach.
Podawać z makaronem, stosować do marynowania mięs, warzyw, doprawiac nim zupy bądź podawać na kanapkach.
Smacznego!  

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 10 + 1
Dodaj komentarz