Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Pesto z orzechów laskowych 

dodano: 26 Maja 2013r.

To moje pierwsze domowe pesto i jestem zachwycona. Improwizowałam trochę, miałam orzechy laskowe, na balkonie wyrosły mi świeże zioła a w lodówce został ser bursztyn. Wszystkie znaki na niebie (i te w lodówce) mówiły mi, że muszę zrobić pesto :) tak też się stało! wyszło boskie! 

Składniki
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g sera bursztyn albo innego, długo dojrzewającego
  • ząbek czosnku
  • garść świeżego oregano (listki)
  • garść świeżej bazylii (listki)
  • gałązka rozmarynu (listki)
  • gałązka tymianku (listki)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy orzechy, następnie ucieramy je w blenderze lub moździerzu na papkę .Cały czas ucierając dodajemy zioła, czosnek, sól, pieprz i oliwę z oliwek (stopniowo dolewając ją do pesto). Na końcu dodajemy ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Podawać z makaronem, stosować do marynowania mięs lub warzyw.

*Można użyć samej świezej bazylii.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 4 - 7
Dodaj komentarz