Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Orientalne Kebaby 

dodano: 13 Stycznia 2013r.

Blogowanie sprawia mi ogromną frajdę, dzięki temu uczę się nowych rzeczy ale i częściej przełamuję kulinarną nudę. Często staram się wymyślać lub wyszukać przepisy na dania, których nigdy w życiu nie próbowałam. Tym razem zdecydowałam się pójść w kierunku kuchni indyjskiej, która jak większość kuchni orientalnych,  przesiąknięta jest aromatycznymi przyprawami. Już podczas marynowania kebabów w domu unosił się silny zapach przypraw. Ale nie tylko mięso miało pachnieć i smakować :) Kebab zgrałam z pysznym ryżem basmati, ugotowanym z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym. Dodatkowo powstały także chlebki chapati oraz dość delikatny w smaku sos jogurtowy, który równoważył różnorodność przypraw. 

Składniki
Kebab:
  • 600 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej lub udek kurczaka
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, zmielonego na proszek lub łyżeczka przyprawy garam masala
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 średniej cebuli,
  • pokrojoną w drobną kosteczkę garść świerzej kolendry, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • drewniane patyczki do szaszłyków
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Sos jogurtowy:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • mały ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • garść drobno posiekanej kolendry 

Kebab:

W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, kolendrę, cebulę oraz jajko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aż smaki się połączą a mięso stężeje. Aby złożyć kebab, należy uformować z mięsa walce, które następnie nadziewamy na patyczki szaszłykowe. Aby mięso nie przywierało do rąk polecam zwilżyć je sobie zimną wodą. Gotowe kebaby smażymy na rozgrzanym oleju, delikatnie obracając co jakiś czas przy pomocy 2 widelców. Jeżeli mięso nie chce się formować w kebab można do masy dodać trochę zimnej wody.

Sos:

Składniki mieszamy z solą, kolendrą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na 10 minut, by smaki się połączyły. Kebaby podawać z puszystym ryżem basmati KLIK oraz chlebkami chapati KLIK. Z podanych ilości otrzymałam danie na 4 osoby. Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
16
styczeń
anna m
Wygląda apetycznie, i patrząć na skład, z chęcią bym zjadła. pozdrawiam
13
styczeń
poswix
przeurocze kebabiki. :-) wyglądają tak strasznie apetycznie. :-) i sos do maczania, ideał na imprezę. uch, nagle poczułam nieodpartą ochotę na coś słonego. :-)
 
Podaj wynik działania 1 - 3
Dodaj komentarz