Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Nalewka z Pigwowca  

dodano: 11 Listopada 2012r.

Nalewka z pigwowca cieszy się ogromnym uznaniem przede wszystkim ze względów smakowych ale także zdrowotnych. Ta lekko kwaskowata nalewka zawiera około 7 razy więcej witaminy C niż  cytryna. Kieliszek tego trunku nie tylko ucieszy nasze podniebienia ale także podniesie naszą odporność. Warto się więc przemęczyć z twardymi bulwami i nastawić nalewki w domu. U mnie robi ją Tata, jest rewelacyjna!

 


Składniki
  • 2 kg owoców pigwowca (zbieramy pod koniec września lub na początku października)
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 litra wódki
  • 1,5 litra spirytusu

Przygotowanie:

1) Owoce myjemy, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i pestki, kroimy na jeszcze mniejsze cieńsze kawałki. Im drobniej pokroimy owoce pigwowca tym więcej soku puszczą-można użyć mandoliny.

2)Przygotowujemy 4 litrowy słój, do którego wrzucamy poćwiartowane owoce na przemian z cukrem. Naczynie odstawiamy na tydzień.

3)Po tygodniu owoce puszczą sok, który należy zlać i zmieszać ze spirytusem w proporcji 1:1. Pozostałe w słoju owoce należy zalać wódką, tak by alkohol zakrył je całkowicie. Słój odstawiamy na kolejne 30 dni.

4)Po upływie wyznaczonego czasu wódkę ze słoja mieszamy z wcześniej wymieszanym spirytusem i sokiem z pigwowca. Przelewamy do karafek.

 

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 4.0)
 
25
listopad
monika
na pewno są rewelacyjne skoro tak długo leżakują. ja niestety nie miałabym tyle cierpliwości :) pozdrawiam serdecznie!
25
listopad
wlodzimierz szurkowski
przepis ok
25
listopad
wlodzimierz szurkowski
ja zamrażam część owoców ( łatwo puszczają sok ) , kroję na połówki , zalewam spirytusem , odstawiam . Po 3/4 miesiacach zlewam nalewkę , do słoja sypię cukier , po miesiącu dolewam wódki . owoce z odzysku traktowane są gorącą wodą , czekam ze dwa tygodnie i na końcu wszystko razem mieszam . Używam tego zaczynu do doprawiania smaku innych nalewek , szykuję rocznie ok. 30 l nastawów , tak aby popijać najprędzej po 2 latach , polecam
 
Podaj wynik działania 8 + 7
Dodaj komentarz