Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Mule z Czosnkiem i Białym Winem 

dodano: 19 Marca 2013r.

Strasznie się cieszę, że przełamałam strach i spróbowałam owoców morza. Świeże mule smakują obłędnie! Wraz z białym winem i czosnkiem tworzą niezwykle aromatyczny sos, który uwielbiam zjadać z czosnkową bagietką. Obecnie w Polsce w większych marketach dostaniemy świeże mule, warto zajrzeć do Makro lub poszukać ich w Auchan. 

Składniki
  • 1-1,5 kg muli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule szalotki
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek pietruszki ł
  • yżka masła (około 30 g)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

1)Mule dokładnie szorujemy, dokładnie usuwamy zanieczyszczenia w postaci narośli i włóknistych nitek. Nie moczymy muszli w wodzie ponieważ się otworzą, staramy się je czyścić pod bieżącą wodą.

2)Szalotki posiekać w drobną kosteczkę, pietruszkę umyć, wysuszyć i posiekać. 2)W głębokim rondlu rozpuszczamy masło wraz z oliwą z oliwek (uważamy, by nie przypalić tłuszczu), szklimy cebulę, dodajemy białe wino oraz 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Kiedy płyn zawrze gotować 2 minuty, aby alkohol odparował. Zwiększamy ogień do maksimum i wrzucamy małże-zakrywamy przykrywką. Mięczaki gotujemy około 7 minut, nie dłużej. Gotowe mule posypujemy natką i podajemy z pieczywem czosnkowym.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 2 - 3
Dodaj komentarz