Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Mięso w słoikach czyli domowa konserwa 

dodano: 2 Września 2013r.

Dzisiaj podaję przepis na coś w stylu domowej konserwy. Przygotowanie mięsa nie wymaga wiele pracy, czas głównie zajmuje marynowanie mięsa a następnie proces pasteryzacji. Do przygotowania możemy wykorzystać dowolne mięso, najlepiej łopatkę wieprzową, karkówkę lub chudy boczek bez skóry i dowolnie je doprawić. Przepis podpatrzyłam u Teściowej, która od dawna w ten sposób przygotowuje zapasy, które w chłodnym miejscu przetrwają nawet 2 lata. Mięso wspaniale zastąpi nam wędliny, których skład, jak wiadomo, pozostawia wiele do życzenia. 

Składniki
  • 2 kg chudego boczku bez skóry/łopatki/karkówki (można zmieszać)
  • główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • opakowanie gorczycy
  • 1 szklanka wody

1) Mięso mielimy 1 raz przez sito o średnich oczkach, dodajemy sól oraz pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek, gorczycę i  wodę. Wyrabiamy porządnie dłonią, aż wszystkie smaki się połączą, przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
2) Mięso przekładamy do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości, ubijając mocno by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Słoiki zakręcamy. Na dnie dużego garnka układamy ściereczkę, układamy słoiczki, wlewamy wody do 3/4 wysokości słoików, przykrywamy przykrywką i pasteryzujemy przez 4 godziny (od czasu zagotowania się wody). Po 4 godzinach słoiki wyciągamy , układamy do góry dnem, aż wystygną. Gotowe konserwy przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
2
wrzesień
Ania
Fajna propozycja na domowe wędlinki :)
 
Podaj wynik działania 1 + 1
Dodaj komentarz