Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Małże w sosie pomidorowym 

dodano: 23 Maja 2012r.

Przez fakt, że w Polsce mule są raczej mało powszechne miałam okazję ich spróbować dopiero w Szkocji. Śledząc kartę dań długo wahałam się czy wybrać właśnie małże ale stwierdziłam, że raz kozie śmierć. Skoro już wyjechałam poza granice Polski to warto spróbować czegoś nowego. Fakt, że szefem kuchni był znajomy dodatkowo mnie przekonał. Kiedy dostałam wielką miseczkę muszli czułam się trochę zagubiona bo nie wiedziałam czym i jak to jeść:) Jednak doświadczona koleżanka szybko mi pomogła i już po chwili sprawnie wydobywałam mięczaki ze skorupek. Jak smakują? Na pewno nie tak jak te ze słoika.Przyrządzone w poniższy sposób (wykradłam kucharzowi) są obłędne i zasmakują każdemu, nawet największemu amatorowi schabowego ;-) W oryginale dodaje się śmietanę a warzywa smaży na klarowanym maśle ale w wersji light pomijamy lub dodajemy jogurt bądź mleczko kokosowe light.

Składniki
  • Opakowanie muli - dostępne są w Makro oraz Auchan jeszcze żywe (pakowane po około 1 kg)
  • Puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • pół papryki słodkiej czerwonej
  • oregano
  • 1 czerwona cebula
  • jogurt lub  mleczko kokosowe light (wersja Dukana) lub śmietana 18 %
  • klarowane masło (oczywiście pomijamy w wersji Dukana)

 

 

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem (może być klarowane). Szklimy przez około 6 minut po czym dodajemy pomidory z puszki, sóli pieprz. Dusimy jescze 5 minut po czym miksujemy blenderem na gładką masę i dosypujemy 2 łyżeczki oregano.  Sos przelewamy do sporego garnka i gotujemy na małym ogniu dodając śmietanę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Małże płuczemy i wyrzucamy te otwarte ( jeżeli po postukaniu się nie zamknie oznacza to że jest martwa). W czystym, dużym garnku gotujemy 2 l wody. Gdy zawrze wrzucamy małże i przykrywamy przykrywką. Po 5 minutach wyłączamy gaz. Te otwarte małże wkładamy do sosu, natomiast, zamknięte wyrzucamy. Danie posypujemy świeżymi ziołami np pietruszką, kolendrą, bazylią lub oregano. Jak wyciągnąć je ze środka? do tego najlepiej użyć szczypców które powstaną w pustej muszelki:) Danie to podaje się z grzankami czosnkowymi lub makaronem tagliatelle.

Palce lizać!

 


 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 7 - 1
Dodaj komentarz