Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Makaroniki z Orzechów Włoskich 

dodano: 10 Lipca 2012r.

W weekend, wertując stare książki kucharskie, natknęłam się na przepis, na makaroniki z orzechów włoskich. Biorąc pod uwagę fakt, że zeszłej jesieni orzech w ogrodzie bardzo obrodził a zapasów nie ubywa, uznałam że zrobienie tych ciastek to strzał w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Ciastka są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku! Pomyśleć, że w ogóle nie zawierają mąki;-)

Składniki
  • 300 g orzechów włoskich zmielonych
  • 2 jajka
  • szklanka cukru 

Przygotowanie:


Formę  należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości i mieszamy z orzechami. Gęstą masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na blachę. Użyłam tylki w kształcie gwiazdki ale można także formować ciastka "z worka". Bierzemy plastikowy worek, napełniamy go ciastem i ucinamy róg-wyciskamy małe krążki. Pieczemy w rozgrzanym do 140-150 stopni piekarniku na złoty kolor (około 20 minut).

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
27
sierpień
monika
polecam, ale szybko znikają:)
27
sierpień
Hania
Świetny przepis. Tak się składa, że mam mąkę orzechową w domu. Dodaję od razu do ulubionych. Coś czuję, że w weekend będą moje :)
 
Podaj wynik działania 8 - 4
Dodaj komentarz