Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Łatwe Drożdżówki z Dżemem 

dodano: 4 Grudnia 2012r.

Są to najwspanialsze drożdżówki pod słońcem! Pachnie nimi w całym domu, są miękkie i puszyste-niczym z najlepszej piekarni. Ponadto są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, polecam je każdemu łasuchowi :)

Składniki
  • 100 g cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • duże jajko roztrzepane
  • 70 gramów miękkiego masła
  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn)
  • 270 g ciepłego mleka
  • dżem truskawkowy
Ponadto:
  • roztrzepane jajko do posmarowania ciastek 

Przygotowanie:

1)Wszystkie składniki zagniatamy w misce, aż do uzyskania
jednolitego, gładkiego i sprężystego ciasta. Jeżeli jest zbyt klejące można dosypać odrobinę mąki.

2)Drożdżówkę odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Powinna podwoić swoją objętość. Następnie ciasto wałkujemy, podsypując delikatnie mąką, na placek o wymiarach około 30x40 cm. Ciasto smarujemy 4-5 łyżkami dżemu truskawkowego i zwijamy wzdłuż krótszego boku. Nie przesadzajmy z dżemem ponieważ za duża ilość zacznie wypływać. Roladę kroimy na 2-3 cm kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (odciętą częścią do góry). Ciastka powinny wyrastać jeszcze przez około godzinę. 3)Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i  pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
23
styczeń
Torty Gagi
znałam te bułeczki, ale nie ten przepis musze spróbować ;) śliczne zdjęcia;)
5
grudzień
Zuza
pachnące, domowe - idealne!
 
Podaj wynik działania 9 - 9
Dodaj komentarz