Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Lasagne z Mięsem Mielonym i Beszamelem 

dodano: 25 Listopada 2012r.

Lazania to nic innego jak rodzaj makaronu, a także danie w którym wykorzystuje się ten makaron. Są różne wariacje na temat lazanii ale taką z sosem bolońskim, beszamelem i serem uważam za klasyk. Będę nie skromna i napiszę, że to najlepsza lazania jaką jadłam! Niestety wymaga odrobinę pracy jednak efekty są tego warte.

Składniki
Sos mięsny:
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchwie
  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 5 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego 
  • szklanka wody (opcjonalnie) 

Cebulę szklimy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, gdy zmięknie dorzucamy mięso. Podsmażamy około 15 minut i dorzucamy wyciśnięty czosnek, oregano, koncentrat i 3 starte marchwie (na tarce o dużych oczkach). Sos dusimy przez 20 minut pod przykryciem, jeżeli jest bardzo gęsty dolewamy szklankę wody.

Sos beszamelowy:

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 500 ml mleka
  • sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Masło roztapiamy w garnku na małym ogniu. Gdy się upłynni dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż składniki się połączą (powstanie breja). Następnie nie wyłączając gazu dolewamy mleko, robimy to stopniowo. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i się zagotuje-wyłączamy palnik. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dosypujemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprzu mielonego i odrobinę soli do smaku.

Makaron do lazanii należy ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju i wyjąć 2 minuty szybciej niż mówi instrukcja gotowania makaronu, podana na opakowaniu. Ponadto będziemy potrzebowali 300 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach. Składanie lazanii: 1)Na spód naczynia dajemy kilka łyżek sosu beszamelowego, rozprowadzamy a na to wykładamy makaron. 2)Na makaron kładziemy sos mięsny, posypujemy serem i wlewamy kilka kleksów sosu beszamelowego. Czynność powtarzamy, na końcu układamy plastry makaronu, posypujemy serem i wylewamy resztę sosu beszamelowego.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
25
listopad
soulstorm-everywhere
uwielbiam takie potrawy!
 
Podaj wynik działania 1 + 10
Dodaj komentarz