Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Kurczak a'la Kaczka 

dodano: 6 Września 2012r.

Przygotowanie dobrego, zdrowego domowego obiadu wcale nie wymaga dużego nakładu pracy. To danie przygotowałam w 10 minut! Oczywiście nie licząc czasu pieczenia no ale to już nie moja działka ;-) Kurczak zrobiony wg tego przepisu ma skórkę chrupiącą niczym czips! Do tego wyciągamy mięso skąpane w pysznym, aromatycznym sosiku. Do szczęścia potrzebujemy już tylko ziemniaków lub ryżu.

Składniki
 
  • 5 sztuk podudzi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:

Cebulę należy pokroić w pióra i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne-układamy na cebuli. Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, obficie solimy, pieprzymy i układamy w naczyniu. Ząbek czosnku kroimy na plastry i umieszczamy po jednym pod skórką udek. Na koniec mięso posypujemy majerankiem. Jeżeli mamy czas danie odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby się przegryzło. Można też od razu danie upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwszą godzinę kurczak powinien się piec pod przykryciem, następnie odkrywamy danie i pieczemy kolejne 40 minut.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
7
wrzesień
Ola
Pychota. Miałam przyjemność zrobić sobie na obiadek. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
 
Podaj wynik działania 6 - 5
Dodaj komentarz