Kurczak z Czosnkiem
dodano: 25 Kwietnia 2013r.
Co jak co ale kiedy moja mama upiecze kurczaka to nie ma sobie równych. Każdy, kto miał okazję jeść u mnie obiad zachwycał się tym daniem. chrupiąca skórka kurczaka a także bardzo aromatyczny sos, który powstaje podczas pieczenia mięsa to po prostu niebo w gębie.

Składniki
Przygotowanie:
1)Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy porządnie solą i pieprzem a pod skórę wkładamy plasterki czosnku (po 3 na każde podudzie).
2)Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka i rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy kurczaka, skórką do góry-ważne aby udka na siebie nie nachodziły ponieważ zależy nam na chrupiącej skórce. Mięso oprószamy słodką papryką, obkładamy jabłkiem, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy, dolewamy wodę lub sok jabłkowy i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut. Mięso jest gotowe gdy łatwo odchodzi od kości.
Smacznego!
(średnia ocen: 0.0)
29
kwiecień
Zakupy przez internet
Kurczaczek pierwsza klasa :) chyba sam zrobie sobie taka przekaske dzis na kolacje :)
Podaj wynik działania 4 - 6