Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Kurczak w ziołach 

dodano: 24 Maja 2013r.


Składniki
  • 1 kg kurczaka (mogą być skrzydełka lub podudzia)
  • szklanka świeżego szczypiorku
  • garść świeżego rozmarynu
  • garść świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz 

Przygotowanie:

1)W moździerzu lub blenderze ucieramy zioła i czosnek, stopniowo dolewając oliwę z oliwek. Powstanie coś na zasadzie pesto. Do pasty dodajemy szczyptę soli oraz sok z cytryny.

2)Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, obficie solimy, dodajemy trochę pieprzu i nacieramy wcześniej przygotowaną pastą. Powinien się marynować przez minimum 1 godzinę. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 3 - 3
Dodaj komentarz