Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Kruche ciasto Gordona Ramsaya 

dodano: 20 Czerwca 2012r.

Jest to zdecydowanie najlepszy przepis na kruche ciasto jaki miałam okazję wypróbować. Upiekłam je w silikonowej foremce do mini tartinek z myślą o nafaszerowaniu ich kremem. Po upieczeniu ciastka były tak smaczne, że zjedliśmy je bez żadnych dodatków.

Składniki
  • 125 g schłodzonego masła
  • 90 g cukru (0,4 szklanki)
  • 250 g mąki (1,5 szklanki)
  • jajko
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty. Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
28
marzec
monika
:) użyłam mąki tortowej :) smacznego!
28
marzec
Nika
Jako że ze mnie cukierniczka z dwiema lewymi rękami, to dla pewności chciałam się dopytać o rodzaj mąki? :-) Bo na pewno wykorzystam ten przepis na pierwszego w życiu mazurka! Pozdrawiam! :-)
16
grudzień
monika
:) ten przepis pochodzi z książki :)
16
grudzień
alka
w ostatnim odcinku Gordon użył 2 jajka i do nich dodał laskę wanili - ubił to razem a dopiero potem dodał do reszty ciasta. Pychota :)
26
czerwiec
monika
można użyć dowolnej foremki :)
26
czerwiec
Ewa Biedr_ona
Jedynie co to brakuje mi foremek na upieczenie tych babeczek ;-P www.przysmakiewy.pl
26
czerwiec
monika
Jest mi niezmiernie miło:)
26
czerwiec
Izaa
zrobiłam....ciasto rewelacyjne!!!! dzięki za świetny przepis
25
czerwiec
Kruche ciasto Gordona Ramsaya | Internetowe przepisy
[...] i zdjęcie zaczerpnięte z bloga kulinarnego slodkieslone.pl Filed under: Włoska [...]
21
czerwiec
monika
smacznego!
21
czerwiec
bartoldzik
Tak zachwalone, ze muszę spróbować.
20
czerwiec
Maggie
Tak, to jeden z lepszych przepisow na kruche (zaraz obok tego Michela Roux).
20
czerwiec
iza
bardzo lubię jego przepisy, zapisuję i na pewno skorzystam z przepisu ;)
 
Podaj wynik działania 10 + 5
Dodaj komentarz