Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Krem z dyni i papryki 

dodano: 2 Października 2013r.

Pyszna jesienna zupa, która skutecznie rozgrzeje nasze wnętrza w te bure wieczory. Aromat warzyw potęguje proces pieczenia, przez co zupa zyskuje charakteru. Podajemy ją z kleksem gęstego jogurtu naturalnego i listkami tymianku. Można wzbogacić ją o dobry chleb lub grzanki. 

Składniki
  • 1,5 kg dyni wraz ze skórą
  • 2 duże słodkie papryki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • oliwa z oliwek
  • gęsty jogurt naturalny do przybrania
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
  • łyżeczka listków tymianku (można zastąpić suszonym)


Przygotowanie:

1) Dynię (wraz ze skórą)oraz paprykę kroimy na kawałki mniej więcej podobnej wielkości. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warzywa, dorzucamy ząbki czosnku (w łupinkach) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

2) Paprykę przekładamy do szczelnego plastikowego pojemnika, przykrywamy pokrywką, po 10 minutach wyciągamy i obieramy ze skóry. Miąższ dyni wydrążamy dokładnie przy pomocy nożyka, ząbki czosnku wyciągamy z łupinek.

3) Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli i dorzucamy resztę upieczonych warzyw. Dusimy około 5 minut, aż smaki i aromaty się połączą i wlewamy bulion. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, doprawiamy imbirem i tymiankiem, miksujemy blenderem na krem. Zupę podajemy z kleksem gęstego jogurtu, możemy ją udekorować listkami świeżego tymianku lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 3 - 4
Dodaj komentarz