Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej 

dodano: 2 Lutego 2014r.

Jeżeli chcecie by Wasze torty wyglądały jak małe arcydzieła to polecam Wam ten krem. Jest idealny do szprycowania, można nim osiągnąć wszelakie kształty a tym samym jest trwały. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy w przygotowaniu. 

Składniki
  • 460 g masła w temperaturze pokojowej pokrojone w kostkę 2x2 cm
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • barwnik w żelu lub paście (dostępne na allegro) 

Przygotowanie:

1) Przygotujcie sobie garnek napełniony do połowy wysokości wodą oraz miskę, którą będzie się dało na nim umieścić-zaklinuje się na brzegach garnka. Wodę doprowadzamy do wrzenia a nad nią umieszczamy naczynie z białkiem, cukrem i solą. Mieszamy trzepaczką jajka aż cukier się rozpuści- ja sprawdzałam to palcami aż przestałam wyczuwać kryształki cukru. Białka się podgrzeją. Jeśli będą za ciepłe zdejmijmy miskę na moment.

2)Gdy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne misę zdejmujemy z kąpieli wodnej a białka ubijamy mikserem na bardzo sztywną pianę, do momentu aż ich temperatura całkowicie spadnie (mi zajęło to około 13 minut).

3)Następnie cały czas ubijając dodajemy masło w bardzo małych porcjach. Na początku masa stanie się rzadsza, później będziecie mieli wrażenie że się waży - to normalne, oznacza to, że krem zaraz będzie gotowy. Od tego momentu do końca dzieli Was jakieś 5 minut. Krem będzie bardzo gęsty i foremny-możecie dodać barwnik. Ja dodałam okolo 5 g różowego barwnika w żelu. Można też dodać aromat np. cytrynowy. Udekorowany tort włóżcie do lodówki, chłód utrwali krem-będzie twardy jak kostka masła po wyjęciu z lodówki.

Powodzenia :)
zp8497586rq
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
23
listopad
kr
tort super! ale krem jest na bazie bezy szwajcarskiej a nie wloskiej. beze wloska zaparza.sie goracym syropem :)
9
sierpień
monika
Witam:) Do kąpieli dajemy wszystkie białka i mieszamy do póty do póki cukier się rozpuści:)
9
sierpień
AlexisMCR
Tort genialny; ) Ale mam pytanie co do przygotowania kremu maślanego. Czy na kąpiel wodną daje się jedno białko z cukrem i solą a resztę białek ubijamy na sztywno mikserem czy wszystkie sześc białek daje się do kąpieli?
30
czerwiec
monika
dziękuję:)
30
czerwiec
karmel-itka
ach, jaki piękny!
 
Podaj wynik działania 10 + 10
Dodaj komentarz