Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Kompot z Gruszek 

dodano: 7 Sierpnia 2012r.

Nie wyobrażam sobie obiadu bez pysznego kompotu, szczególnie tego gruszkowego. Korzenny aromat goździków idealnie współgra z owocami, które  możemy wykorzystać do przygotowania na przykład ciasta meksykańskiego. Dobrze zapasteryzowane słoiki z kompotem przetrwają w spiżarni nawet rok.

Składniki
  • 2 kg nie dojrzałych lub średnio dojrzałych gruszek
  • goździki
  • 1 kg cukru
  • 2 l wody 


Przygotowanie:

1) Najpierw należy przyrządzić lukier: zagotowujemy wodę z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.

2)Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Do litrowych słoików wkładamy owoce oraz 3-4 goździki, zalewamy wystudzonym syropem.

3)Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez godzinę (od momentu zagotowania)

Smacznego!


 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 9 - 5
Dodaj komentarz