Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Kokosowa tarta z nutką czarnej porzeczki 

dodano: 27 Czerwca 2013r.

Pyszna, oryginalna tarta, gdzie smaki kokosa i czarnej porzeczki doskonale współgrają. Ciasto idealnie kruche ale też miękkie doskonale dopełnia placek:) polecam wypróbować ! 

Składniki
Ciasto (blaszka o średnicy 26 cm):
  • 400 g mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g masła (zimnego)
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • szklanka wiórków kokosowych + garść do dekoracji
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix
  • dżem z czarnej porzeczki (3 łyżki)

Ciasto:
Mąkę, cukier i masło siekamy nożem aż do momentu uzyskania konsystencji okruchów. To moment, kiedy należy dodać wodę i szybko zagnieść ciasto ( ma być sprężyste ale nie może kleić się do rąk). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na krążek o grubości około 4 mm i wykładamy nim formę do tarty (aby zachowała ładny kształt brzegu należy formę wykleić trochę wyżej niż jej brzegi). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na wierzch schłodzonego ciasta kładziemy papier do pieczenia i obciążamy tartę np suchym ryżem (ryż musi wypełnić formę). Ciasto pieczemy 20 minut, następnie papier z ryżem ściągamy i dopiekamy placek jeszcze 15 minut. Brzegi ciepłej tarty należy ładnie wyrównać nożem (ścinając wystające kawałki), następnie ciasto studzimy w formie.


Śmietanę należy ubić z cukrem i śmietan fix'em, stopniowo dodając wiórki kokososwe.

Wystudzone ciasto należy przełożyć na paterę, spód posmarować dżemem. Na wierzch wykładamy krem śmietanowo- kokosowy i dekorujemy pozostałymi wiórkami.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
27
czerwiec
monika
dzięki :) talerzyki z makro ;-)
27
czerwiec
Paula
Wygląda smakowicie :) ale te talerzyki to dopiero są fajne...
 
Podaj wynik działania 6 + 5
Dodaj komentarz