Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Sos beszamelowy 

dodano: 25 Listopada 2012r.


Składniki
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 400 ml mleka
  • sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Powstanie mączno-maślana breja , którą należy stopniowo zalać mlekiem, ciągle mieszając rózgą. Sos mieszamy do zagotowania się, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany. Na koniec doprawiamy beszamel solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Jeżeli zależy nam na gęstszej lub rzadszej konsystencji redukujemy lub zwiększamy ilość mleka.

Beszamel można przyprawiać dowolnie, np ziołami lub tartym serem i wykorzystać go do mięs lub gotowanych warzyw. Ja używam beszamelu do zapiekanek.

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
25
listopad
monika
To najłatwiejszy sos na świecie :) na pewno się uda! jakby co to doradzę :) pozdrawiam i życzę powodzenia
25
listopad
soulstorm-everywhere
ja robiłam dwa podejścia do tego sosu ostatnio i wynik nie był zachwycający. spróbuję tego przepisu od Ciebie ;) ale coś czuję,że ten sos jest prosty ale wymagający ;)
 
Podaj wynik działania 10 - 8
Dodaj komentarz