Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Galaretka z pigwy i jabłek 

dodano: 12 Października 2013r.

Galaretki to alternatywa dla dżemów, konfitur czy marmolad. Owoce gotujemy w wodzie, najkrócej jak tylko się da, dzięki czemu zachowujemy ich aromat. Następnie pulpę odsączamy na sicie przez 12 godzin by otrzymać klarowny płyn, z którego powstaje galaretka. Nie obejdzie się oczywiście bez cukru, który dodajemy w zależności od ilości otrzymanego soku owocowego (450 g cukru na 600 ml soku) , oraz kwasu, którym najczęściej jest sok z cytryny. Ważne też aby owoce, jakich używamy, gotować z pestkami oraz skórką, w nich bowiem znajduje się najwięcej pektyn, które żelują galaretkę. Oczywiście występuje też bardzo dużo owoców o bardzo małej zawartości pektyn, są to np. truskawki, wiśnie lub gruszki. W takim wypadku łączy się je z owocami o jej wysokiej zawartości np. jabłka lub właśnie pigwa bądź pigwowiec. Idealnie przyrządzona galaretka to taka, która zachowuje swój kształt oraz "trzęsie się" po wyjęciu z niej łyżeczki. Galaretka sprawdzi się jak dodatek do chleba, serów lub mięs, np. szynka wieprzowa. 

Składniki
Składniki: 
  • 4 duże owoce pigwy (waga około 1,2 kg) 
  • 2 duże jabłka lub 4 mniejsze (około 1 kg) 
  • cukier - 450 g na każde 600 ml powstałego soku owocowego 
  • 1 litr wody (lub tyle, aby przykryć owoce- nie więcej) 
  • sok z 2 cytryn razem z pestkami 
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

Przygotowanie:
Owoce myjemy i kroimy razem ze skórką i gniazdami nasiennymi-im drobniejsza kostka tym krócej będziemy je gotować. Kawałki owoców wkładamy do garnka o dość grubym dnie, zalewamy wodą, sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez 1,5 h. Pulpę studzimy, wylewamy na sito o drobnych oczkach lub durszlak wyłożony gazą i pozwalamy aby cały sok przesączył się przez noc. Sito opieramy na plastikowej misce, to sok będzie bazą do zrobienia galaretki. Do uzyskanego soku dodajemy cukier w proporcji 450 g na każde 600 ml płynu. Ja uzyskałam 1 litr płynu więc dodałam 750 g cukru. Garnek stawiamy na gazie (największy palnik odkręcony na minimum), i podgrzewamy powoli aż cały cukier się rozpuści. Kiedy płyn zawrze zwiększamy płomień do maksimum i gotujemy tak przez 10 minut. Po tym czasie utworzy się piana-czekamy aż opadnie, nadmiar zdejmujemy szumówką, dodajemy kwasek a galaretkę od razu wylewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, odkładamy do góry dnem.
Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 1.0)
 
 
Podaj wynik działania 5 - 9
Dodaj komentarz