Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Galareta z Nóżek 

dodano: 20 Sierpnia 2012r.

Uwielbiam galaretę! Często jadam ją na śniadanie do chrupiących, grillowanych tostów. Taki dodatek do chleba sprawi, że nasze włosy i paznokcie będą w genialnej kondycji:)

Składniki
  • 4 sztuki przednich lub 2 tylne nóżki świńskie
  • jedna golonka wieprzowa
  • 3 cebule
  • listki laurowe
  • sól
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • czosnek 

Przygotowanie:

1)Nóżki  dokładnie czyścimy, myjemy i usuwamy sierść (można opalić nad gazem). Zalewamy je wodą 3 cm powyżej stópek i gotujemy 3-4 godziny z cebulą, listkami laurowymi, 6 ziarenkami ziela angielskiego i łyżeczką ziarenek pieprzu. Jeżeli woda się częściowo wygotuje, uzupełniamy jej brak gorącą z czajnika. Czas gotowania zależy od tego, kiedy nóżki będą miękkie-muszą się rozpadać.

2)Kiedy nóżki będą gotowe wyciągamy je z wywaru na talerz i wybieramy wszystkie kosteczki. Ponownie wkładamy je do wywaru aby przez kolejne pół godziny wygotować z nich klej potrzebny do ścięcia się galarety.

3)Równolegle w osobnym garnku gotujemy rosół na golonce. Mięso zalewamy wodą 10 cm ponad poziom i gotujemy około 2 godzin. Zbieramy i usuwamy szumowiny, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, opalone nad gazem  cebule, sól, łyżeczkę ziarenek pieprzu, listek laurowy i gotujemy jesz
cze przez 1-1,5 godziny. Po ugotowaniu ściągam łyżką tłuszcz.

4)Mięso z nóżek oraz golonki należy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę  o grubych oczkach. Wywar oraz rosół przecedzamy,  mieszamy i łączymy z mięsem. Na koniec wciskamy czosnek, dosalamy ostatecznie i dodajemy łyżkę majeranku. Gorący wywar można wlać do słoika , mocno zakręcić ,postawić do góry dnem i po ostygnięciu wstawić na kilka dni do lodówki, maksymalnie tydzień. Tak przygotowaną galaretę wlewamy do naczyń i czekamy aż ostygnie. Gdy osiągnie temperaturę pokojową chowamy do lodówki. Galaretkę można przygotować również z kurczaka. W takim wypadku wygotowujemy dużą ilość kurzych łapek (np. 1kg.) . Osobno gotujemy rosół z kurczaka i mieszamy jak powyżej. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki. Należy pamiętać, iż warzywa a szczególnie marchew dodane do galaretki  bardzo szybko ją psują. Galaretę z marchwią  która wizualnie  wzbogaca potrawę należy spożyć szybko, ponieważ podpłynie wodą. Można użyć golonki albo łopatki , szynki bądź wołowiny rosołowej. Można mięsa pomieszać pamiętając jednak, że najdłużej gotuje się wołowina. Polecam także szyjki indycze, 2-3  sztuki (bez skóry).

 

Smacznego!

zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
20
sierpień
Klaudia
w święta uwielbiam :)
20
sierpień
monika
Najwyższy czas spróbować:) Pozdrawiam !
20
sierpień
iza
ja też bardzo lubię sama jeszcze nie robiłam, zawsze mam robi wiecej i biorę do domu. Piekne zdjęcia
 
Podaj wynik działania 8 - 7
Dodaj komentarz