Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Flash Loaf  

dodano: 23 Kwietnia 2013r.

Ostatnio chciałam upiec chleb dobry ale też szybki, jeśli chodzi o czas wyrastania. Ogólnie z mojego doświadczenia wiem, że dobry chleb musi wyrastać dość dłuuuuuugo ... Raz zrobiłam pszenny chleb, który wyrastał godzinę i strasznie się kruszył....no i smakował średnio dlatego wahałam się, czy w ogóle skorzystać z tego przepisu. Zaryzykowałam i teraz piekę go na okrągło, rozdaje znajomym i rodzinie-wszyscy bardzo chwalą. Zachęcam do spróbowania, jednak do wyrabiania zalecam użycie robota kuchennego (miksera lub thermomixa) ponieważ ciasto jest dość klejące. 

Składniki
  • 400 g mąki pszennej (używam tortowej albo typ 650)
  • 300 g wody
  • 125 g mąki pełnoziarnistej lub razowej (ja używam mąki żytniej typ 720)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła 
  • 175 g surowych ziemniaków (obranych i startych na tarce na papkę)
  • 2 łyżki octu słodowego (używam balsamicznego)
  • 40 g drożdży świeżych (lub 20 g suchych)
  • ewentualnie trochę oleju, kiedy chcemy wyrabiać ciasto ręcznie 

Przygotowanie Ręczne:

1)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól.
2)Mąki mieszamy, dodajemy masło i łączymy składniki przy pomocy widelca lub dłoni.
3)Suche składniki dodajemy do składników mokrych i wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre dodajemy mąki (uważamy, aby nie przesadzić w 2 stronę, ciasto powinno być sprężyste). Wyrobione ciasto odstawiamy na 10 minut, przykryte ściereczką.
4)Po upływie 10 minut dłonie delikatnie smarujemy olejem i ponownie wyrabiamy. Odstawiamy na kolejne 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 5)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 - 2 razy większe). Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.

Przygotowanie w Thermomix:

1)W naczyniu robota umieszczamy mąkę żytnią, mąkę pszenną oraz masło, miksujemy na obrotach nr 5 przez 40 sekund i przekładamy do miski.
2)Do naczynia robota wkładamy drożdże, wodę, dodajemy ocet, ziemniaki oraz sól - miksujemy wszystko na obrotach nr 7 przez minutę.
3)Następnie dodajemy wcześniej zmieszane mąki z masłem i wyrabiamy na pozycji interwał przez 4 minuty-jeśli ciasto jest wyraźnie wilgotne i klejące dosypujemy po trochu mąki (ja zwykle dosypuje około szklanki). Zostawiamy w Thermomixie na 1o minut, ponownie wyrabiamy na pozycji interwał przez 2 minuty. Odstawiamy na 10 minut i znowu wyrabiamy. Gotowe ciasto przełożyć do miski, obsypać mąką z każdej strony (by nie przywierało) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4)Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dół piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne, wypełnione wrzątkiem. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość (1,5 - 2 razy większe).
Formujemy bochenek, umieszczamy na rozgrzanym kamieniu lub blaszce i szybko nacinamy np. wzdłuż. Chleb pieczemy 50 minut.

źródło: KLIK
Smacznego!
zp8497586rq

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
30
czerwiec
monika
super, ja formuję po wyrośnięciu i udaje się :) ale widzę, że też Wam sie udał :) super!
30
czerwiec
trzmiel
nic to, wyrósł pięknie! :)
29
czerwiec
trzmiel
hmm, właśnie wrzuciłam chlebek do pieca robiąc według twojego przepisu, ale w momencie jak wyciągałam urośniety chlebek by go uformować to cały oklapł i przyszło mi go głowy, że zazwyczaj drożdżowych wypieków już się nie formuję po ostatecznych urośnięciu, i przeczytałam ten przepis z guardiana. wydaję mi się, że te ostatnie 30 min chlebek ma już rosnąć na blaszczce na której ma potem być pieczony. zobaczymy co z tego wyjdzie.
24
kwiecień
monika
polecam ;-)
23
kwiecień
Ania
muszę spróbować ! ziemniaki w przepisie brzmią intrygująco :P
23
kwiecień
Inspirowane smakiem
Wygląda wspaniale. Uwielbiam domowe chleby.
 
Podaj wynik działania 3 + 10
Dodaj komentarz