Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Dżem z płatków róż 

dodano: 22 Czerwca 2013r.

Od dawna chciałam mieć w słoikach swoją konfiturę różaną. Podobno wszystkie róże są jadalne, należy unikać tych sztucznie nawożonych i pryskanych. W trójmieście aż roi się od krzaków obsypanych kwiatami róży. W parkach, na łąkach i w różnych dziwnych miejscach można spotkać krzaki odmiany rosa rugosa. Kwiaty tego gatunku mają bardzo silny różany zapach-to dokładnie ta roślinka KLIK . Właśnie o ten zapach nam chodzi, chcemy uzyskać dżem o silnym, charakterystycznym dla róży aromacie. Mniej powszechnym gatunkiem, który można  spotkać to róża stulistna -KLIK, która również charakteryzuje się silnym zapachem kwiatów no i ma więcej płatków. Ja swoje płatki zbierałam gdzieś w zaroślach :) Miałam pewność, że nikt krzaczków nie nawozi i płatki są ekologiczne. Najlepiej kwiaty zbierać do jakiegoś koszyka i odstawić go na 30 minut, aby wszystkie owady opuściły pachnące progi roślin:) Co z takich płatków można zrobić? Można zrobić konfitury, dżemy, galaretki ale różę można też po prostu utrzeć z cukrem. W poście podam 3 przepisy:
  • na różę ucieraną,
  • gęsty dżem z róży, który najbardziej mi pasuje,
  • konfiturę z róży
Do przygotowania dżemu będziemy potrzebowali pektyny, która jest produktem całkowicie naturalnym i pochodzi z pestek owoców. Jej zadanie polega na zagęszczeniu naszego dżemu, ponieważ róża sama w sobie pektyny nie zawiera. 

Składniki
Dżem z róży: 
  • 0,5 kg płatków róży  (białej lub różowej), oczyszczonych z żółtych końcówek i umytych 
  • 1 kg cukru 
  • sok z 1 cytryny
  •  pektyna ekologiczna (4 łyżeczki)-kupimy na allegro
Róża ucierana: 
  • 0,5 kg płatków róży  (białej lub różowej), oczyszczonych z żółtych końcówek i umytych
  • 1,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny 
Konfitura z róży: 
  • 0,5 kg płatków róży (białej lub różowej), oczyszczonych z żółtych końcówek i umytych 
  • sok z 1 cytryny 
  • 0,25 l wody 
  • 750 g cukru

 

Dżem z róży, przygotowanie:

Oczyszczone płatki miksujemy z cukrem, aż puszczą sok i powstanie wodnisty przecier. Następnie pulpę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do wrzenia, dodajemy sok z cytryny oraz pektynę,mieszamy aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotowy dżem rozlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiczki można pasteryzować (około 30 minut), ja natomiast odwracam słoiki do góry dnem i czekam aż " pokrywka "zaciągnie. Przepis ten odpowiada mi ze względu na mniejszą ilość cukru oraz na gęstość, co przydaje się przy wypiekach.

Róża ucierana, przygotowanie:
Oczyszczone płatki róży ucieramy w makutrze dodając stopniowo cukier oraz sok z cytryny. Przecier zamykamy w wyparzonych słoikach. Słoiki przechowujemy w lodówce, róża konserwuje się dzięki dużej ilości dodanego cukru.

Konfitura z róży, przygotowanie:

Płatki zalewamy sokiem z cytryny i zostawiamy na noc. Do garnka wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy aż powstanie syrop - nie mieszamy! Minimalizujemy ogień i dodajemy płatki, gotujemy aż się zeszklą, przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Można pasteryzować 30 minut ale ja czekam aż pokrywka zaciągnie. Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 4 - 8
Dodaj komentarz