Korzystanie z witryny www.slodkieslone.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki.
 
 

Dżem z fig 

dodano: 21 Sierpnia 2013r.

Gdyby ktoś kiedyś zapytał mnie, jakie owoce najchętniej "zamknęłabymw słoiki", bez wahania odpowiedziałabym, że figi. Smak dżemu z fig jest uzależniający, pasuje do serów, pasztetów ale też sprawdza się jako smarowidło do chleba. Będąc we Włoszech miałam okazję wyprodukować spore ilości figowego dżemu, jednak nie było sensu go wekować bo i tak zniknął w mgnieniu oka. Poniżej przepis na klasyczny dżem z fig. Użyłam owoców z zieloną skórką, takie właśnie rosły we Włoszech. 

Składniki
  • 1 kg świeżych fig
  • 0,5 kg cukru
  • sok z 1 cytryny


Przygotowanie:

Figi kroimy wraz ze skórką w drobną kostkę, wsypujemy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu około 30 min, aż wyraźnie zgęstnieje. Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut. Jeżeli używamy owoców z ciemną skórką, dodatkowo dodajemy 2 szklanki wody.

Ciemniejsze figi, które często można spotkać w Polsce są mniej soczyste. Jeżeli nie lubimy czuć kawałków owoców w przetworach radziłabym pod koniec smażenia zmielić dżem blenderem. W przypadku zielonych fig nie ma takiej konieczności ponieważ łatwo się rozpadną. Figi mają dużo pektyn, łatwo żelują i wystarczy je gotować 15-30 minut.

Smacznego!

 
 
(średnia ocen: 0.0)
 
 
Podaj wynik działania 4 - 9
Dodaj komentarz